Svijet životinja

Zašto psi uzdišu

Zašto psi uzdišu
Foto: Screenshot/TikTok | Zašto psi uzdišu
N.N.

Osim što laje, pas ispušta brojne zvuke koji su propratni pokazatelji njegovog ponašanja. Jedan od takvih zvukova je uzdisanje.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se tako ponaša. Da biste shvatli šta se dešava, trebalo bi da razumijete govor njegovog tijela.

Kako pas uzdiše?

Treba praviti razliku između uzdaha i drugih tihih zvukova koje pas proizvodi, poput recimo stenjanja. Uzdah nije prava vokalizacija, već bi se prije mogao “prevesti” kao dubok izdah. Stenjanje kao zvuk može biti kombinovan sa malo cviljenja dok pas izdiše vazduh.

Zašto pas uzdiše?

Kad je riječ o ponašanju psa, mnoga istraživanja se “vrte” oko govora njegovog tijela: ono što pas ojseća, pokušava da "kaže" tijelom, a uz to ispušta zvuke koji služe komunikaciji. Pas može uzdisati i zbog osjećanja zadovoljstva i opuštenosti. Ovo emituje kao dug uzdah dok leži. Čak može djelovati i da spava ili drijema. Ponekad će zadovoljno uzdahnuti poslije interaktivne igre sa vama ili u trenutku dok se zajedno odmarate. Pas koji uzdiše jer je zadovoljan i opušten ima "mek“ izraz na licu. To u praksi znači da će mu oči biti poluotvorene, a uši opuštene, i u tom trenutku pas obično leži.

Pas može uzdahnuti i zbog razočarenja, ako ste se igrali s njim i prekinuli sa aktivnostiima. Ogorčeni uzdah obavezno “ide” uz širom otvorene oči, sjedenje, budnost i tipičan položaj ušiju koje su okrenute napred.

Narušeno zdravlje

Uzdah sam po sebi nije uvijek razlog za brigu. Štenci mogu “upariti” uzdah sa tihim stenjanjem što znači da su zadovoljni i srećni. Međutim, zreo pas koji se oglašava tako pokušava da vam kaže da nešto nije u redu. Možda osjeća bol ili nelagodu, zbog više razloga kao što su artritis, uznemireni stomak i drugo. Ako su tihi jauci i stenjanje praćeni letargijom, odvedite psa kod veterinara.

Ponekad uzdasi mogu zvučiti kao zvižduci što može ukazivati na opstrukciju disajnih puteva. To može biti začepljenje usljed infekcije gornjih disajnih puteva, izraslina ili prisustvo stranog tijela. Uzdah uz zvižduk može zahtijevati hitnu veterinarsku pomoć ako pas pokazuje konstantne respiratorne tegobe ili uočite da mu desni ili jezik postaju plavi.

Uzdisanje psa obično ne ukazuje na neki zdravstveni problem. Pratite njegovo ponašanje, pa ako ustanovite da su zvuci koje proizvodi iskombinovani sa zabrinjavajućim fizičkim manifestacijama, obratite se veterinaru.

(Telegraf)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije