Novosti

Mercedes i Toyota dolaze u Srbiju?

Mercedes i Toyota dolaze u Srbiju?
Foto: Screenshot | Mercedes i Toyota dolaze u Srbiju?

Srpski zvaničnici pregovaraju, prema izvorima Bete sa predstavnicima njemačkog Mercedesa i japanske Toyote o otvaranju njihovih auto-fabrika u Srbiji.

Ni Srbija ni Mercedes nisu isti kao prije 15 godina kad je taj automobilski div "otkačio" Srbiju i izgradio fabriku u Mađarskoj, a ta njemačka kompanija daleko je odmakla u elektrifikaciji automobila, a u Srbiji je stasala klasa IT radnika sposobnih da rade u tehnološkim auto-kompanijama, prenosi agencija Beta.

"Pregovori uveliko traju s nekoliko svjetskih proizvođača automobila. Najdalje se otišlo u pregovorima s Mercedesom", potvrdio je visoko pozicionarni funkcioner administracije u Beogradu.

Da se pregovara potvrdio je i jedan dobro obavešteni preduzetnik uključen u njemačku i srpsku poslovnu zajednicu.

"Iz ovako šture informacije teško je bilo šta zaključiti. Ne zna se koji je rang menadžmenta-pregovarača Mercedesa, nepoznato je o kojoj se vrsti fabrike pregovara (automobila, dostavnih vozila, motora, dijelova ili baterija), a može se spekulisati da li je pojava Mercedesa neka vrsta ‘šargarepe’ u političkom paketu Njemačke i EU, namenjenom Srbiji“, naveo je Nedjeljnik.

Velika japanska automobilska kompanija poslala je pismo o namjerama opštini Inđija u kome traži detaljnije izmjene Prostornog plana placa na kome treba da se gradi fabrika automobila vrijedna milijardu evra, potvrdio je predsjednik opštine Vladimir Gak.

Njemački proizvođač je posljednjih desetak godina doživio ekspanziju upravo zahvaljujući pristupačnijim kompaktnim vozilima.

Mercedes-Benz će se koncentrisati na luksuzna vozila jer ona nude najbolje šanse za "ekonomski rast i očuvanje radnih mjesta“, rekao je izvršni direktor Ola Kelenius u četvrtak na onlajn konferenciji.

Ovo bi moglo značiti kraj modela A i B klase, iako je direktor kompanije odbio da direktno odgovori koji će od jeftinijih modela biti odbačen.

"Prepustiću to vašoj mašti", rekao je.

Dvocifreni rast prodaje u 2021. godini je zacementirao vodeću poziciju japanske Toyote na ljestvici autokompanija s najviše prodatih automobila, ispred njemačkog Volkswagena.

Toyota je saopštila da je prošle godine prodala 10,4 miliona vozila, uključujući i ona povezanih kompanija Daihatsu Motors i Hino Motors, za 10,1 posto više nego u 2020.

Toyota Motor se uspješnije nosila s pandemijom od većine drugih proizvođača automobila jer su posljedice na njenom matičnom tržištu i u pojedinim dijelovima Azije bile blaže nego u Evropi.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije