Auto zanimljivosti

Predstavljen auto s najmanjom potrošnjom na svijetu

Predstavljen auto s najmanjom potrošnjom na svijetu
Foto: N.N. | Predstavljen auto s najmanjom potrošnjom na svijetu

Automobil Eximus IV, koji se kreće po šinama, a koji su napravili studenti, proglašen je za najekonomičnije vozilo na svijetu.

Svake godine timovi širom svijeta putuju na posebno izgrađenu traku u Švedskoj gdje testiraju enerketski ultraefikasna vozila koja su dizajnirana da pređu najveću moguću udaljenost s najmanjom potrošnjom goriva odnosno u njihovom slučaju električne energije.

Takmičari svoja vozila izvoze na prugu dugačku 3,36 km, a prevoze ukupno šest putnika prosječne težine 50 kg po osobi.

Potrošnja energije vozila se mjeri u vat-časovima, koji se kasnije dijele s brojem putnika u vozilu. U prvoj godini učešća ovaj tim je sa svojim ultralakim vozilom osvojio prvo mjesto s potrošenih 0,840 vati po osobi, a ove godine ovaj rekord je oboren.

Ove godine su na takmičenju potrošili 0,517 vati po osobi na jednom pređenom kilometru. Po riječima stručnjaka, ova količina energije je manja od prosječne energije koju troše svjetla standardnog automobila.

"U teoriji Eximus IV bi mogao da preveze jednu osobu na djelimičan put oko svijeta za samo jedan litar benzina, kada bi se vati preveli u cijenu benzina na svjetskom tržištu", istakli su iz ovog tima.

Ono što je negativna strana ovog automobila je njegova brzina. Automobil je, po riječima tvoraca, jako spor i mogao bi ga prosječan biciklista preteći na putu. Ipak, to nije cilj ovog istraživanja, već isključivo energetska efikasnost, odnosno osnovni cilj Eximusa IV je dužina pređenog puta sa što manjom potrošnjom električne energije.

Specijalna traka na kojoj je vozilo testirano sadrži vrhunske instrumente koji prate performance vozila. To je omogućilo studentima da uvide na kojim mjestima vozilo gubi najviše energije još u prvom krugu.

Nakon što su ustanovili na kojim mjestima Eximus IV gubi najviše energije i nakon što su kvarovi otklonjeni, automobil je postavio novi svjetski rekord.

Stručnjaci iz svijeta automobilizma se slažu da su ovi eksperimenti tek pionirski poduhvat, ali da su veoma značajni za razvoj tehnologije električnih automobila.

Rezultati koje su postigli studenti svakako će biti od koristi velikim fabrikama automobila na struju jer će dobijeni podaci služiti kao mjerilo u stvaranju novih električnih automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije