Auto zanimljivosti

Prodaje se ručno izrađena "Yugo" limuzina

Prodaje se ručno izrađena "Yugo" limuzina
Foto: Facebook Marketplace | Prodaje se ručno izrađena "Yugo" limuzina

Jedan Amerikanac posjedovao je dva Yuga iz 1988. godine, dok su se oni još izvozili na to tržište. Zavario ih je iz zabave te stvorio produženu limuzinu, a sada je njegov unuk prodaje za sitan novac.

Krajem osamdesetih godina kragujevačka Zastava izvozila je svoj Yugo u SAD, gdje je to bio jedan od najjeftinijih automobila na tržištu, pa se brzo "proslavio" kao kuriozitet. S vremena na vrijeme Amerikanci se sjete tog vozila, a jedan podsjetnik sada im je oglas, koji je na "Facebook Marketplace" postavio jedan stanovnik mjesta Pirc u saveznoj državi Minesota.

U oglasu piše kako je dva Yuga direktno od zastupnika 1988. godine kupio oglašivačev djed. Iz zabave ih je tada bio zavario jednog za drugog, pa stvorio jedinstvenu produženu limuzinu (koju u šali, umjesto Yugo, nazivaju u množini – Wego). Budući da se djed obrazovao za autolimara, "znao je što radi", kaže njegov unuk, a ovakav je automobil čak i vozio – prešao je u svoje zlatno doba oko 69.000 kilometara, navodi "AutoNet".

Ali, godinama već stoji u garaži, a kako bi se pokrenuo, potrebno je, navodno, samo popraviti karburator vrijedan četrdesetak dolara. 82-godišnjaku se danas to više ne da činiti, pa je porodica odlučila prodati njegovo djelo - dvostruki produženi Yugo, još i s natpisom "Roger’s Toy Limo" te vatrenom grafikom uzduž cijele karoserije, sasvim sigurno je svjetski raritet.

Želite li ga ugrabiti, moraćete vlasniku donijeti 4.000 dolara.

Što se tiče stanja, možemo vidjeti da je ono poprilično očajno. Interijer je rudimentovan kakav je i bio osamdesetih, ali je zapušten i dosta uništen zubom vremena, a ni ostatak se ne drži baš sjajno. Ali, limuzina nudi tri reda sjedala, a motor je izvorni, 1.1 litarski benzinac s 55 KS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije