Agrar

Veliki problemi uzgajivača ovaca i koza: "Potpuno stala prodaja jagnjadi"

Veliki problemi uzgajivača ovaca i koza: "Potpuno stala prodaja jagnjadi"
Foto: Ilustracija | Veliki problemi uzgajivača ovaca i koza: "Potpuno stala prodaja jagnjadi"

Pandemija virusa korona stvorila je brojne probleme u svim segmentima života širom svijeta.

Posljedice nisu obišle ni uzgajivače ovaca i koza u Bosni i Hercegovini koji su se našli u problemu, jer zbog trenutnog stanja i mjera koje se provode zbog pandemije korona virusa nema prodaje jagnjadi.

"Osnovni prihod uzgajivača ovaca je prodaja jagnjadi koja se obavlja najvećim dijelom (80%) u period mart-juni. Sada ne rade restorani i pečenjare pa je otkup jagnjadi u potpunosti zaustavljen. Broj neprodanih jagnjadi je svakim danom sve veći i trenutno se mjeri u stotinama, a za dvadesetak dana i u hiljadama. Treba imati na umu da dobar dio uzgajivača ovaca živi isključivo od uzgoja i prodaje jagnjadi i da je jedini prihod na tim gazdinstvima ostvariv u većini slučajeva u ovom periodu", navode u Udruženju uzgajivača ovaca i koza "Kozara".

Iz Udruženja navode da je moguće organizovati prodaju jagnjadi na području potkozarskih opština u uslovima koji su usklađeni sa propisanim mjerama, ali pod pretpostavkom da ima zainteresovanih otkupljivača.

Upravni odbor ovog Udruženja je stoga odlučilo da zatraži pomoć od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kod oglašavanja ponude za prodaju živih jagnjadi, sa ciljem da se privuku veliki otkupljivači.

"Ukoliko se postigne dogovor sa otkupljivačima-klaoničarima, potrebno je sa lokalnim vlastima na području opština (Kozarska Dubica, Prijedor, Gradiška, Kostajnica I Novi Grad ) dogovoriti da se jednom sedmično na stočnim pijacama organizuje vaganje i isporuka jagnjadi. Pri tom će mjere koje su propisane kada je u pitanju rastojanje između ljudi, zaštitne rukavice i zaštitne maske biti u potpunosti poštovane, u čemu će pored komunalne policije, pomoći I redari angažovani od strane udruženja", navode u Udruženju "Kozara".

Ukoliko se ne postigne dogovor sa potencijalnim kupcima, kažu, o tome će biti obaviješteno Ministarstvo, kako bi zajedno pokušali da pronađu rješenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije