Analize

Guverner Hrvatske narodne banke: Bude li drugog talasa…

Guverner Hrvatske narodne banke: Bude li drugog talasa…
Foto: Pixabay | Guverner Hrvatske narodne banke: Bude li drugog talasa…

ZAGREB - Hrvatska vlada procjenjuje da će zbog korona krize bruto domaći proizvod (BDP) te zemlje pasti za 9,4 posto ove godine, a da će "rupa" u budžetu iznositi 24 milijarde kuna (3,15 milijardi evra).

"To je realan scenario u ovom trenutku, ako ne bude drugog talasa zatvaranja ekonomije", kaže Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke (HNB), ali dodaje da se u slučaju drugog zatvaranja privrede može očekivati dupliranje ovih cifara, prenosi portal Seebiz.

Navodi da će projekcije raditi na bazi "scenarija u kojem bi došlo do drugog talasa, gdje bi u pogledu broja nedjelja imali dužu situaciju zatvaranja ekonomije, što bi se onda odrazilo na pad BDP-a i fiskalne troškove".

"Sami smo zatvorili veliki dio ekonomije i izazvali pad BDP-a u drugom kvartalu. Situacija će biti bolja nego što je u Evropskoj uniji i evrozoni. To je naša procjena, bićemo (u drugom kvartalu) oko nule, dok je u tim zemljama već u prvom kvartalu bio značajan pad. U aprilu će biti ogroman pad BDP-a, a drugo se ne može očekivati", rekao je Vujčić. HNB, kako ističe, olakšava uslove finansiranja za sve, državu, preduzeća i građanstvo.

"Kreirali smo kunsku likvidnost, banke imaju dovoljno novca da kreditiraju sve sektore", napominje on.

Guverner dodaje da bi Hrvatska što prije trebalo da počne sa zaduživanjem na inostranom tržištu, iako je sadašnja vlada praktično tehnička.

Što se tiče turizma, HNB projektuje da će pad prihoda biti u rasponu od 50 do 90 procenata, prenosi Seebiz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije