Analize

Korona tanji lokalne budžete i do 30 odsto

Korona tanji lokalne budžete i do 30 odsto
Foto: Ilustracija | Korona tanji lokalne budžete i do 30 odsto

BANJALUKA - Prihodi opština i gradova u Republici Srpskoj drastično su smanjeni i gotovo je sigurno da neće biti lokalne zajednice koja neće ići u rebalans budžeta, a prema prvim procjenama, gubici na nivou godine biće i do 30 odsto.

Savez opština i gradova Republike Srpske svim lokalnim zajednicama već je uputio dopis kojim traže informacije i podatke o padu prihoda, ali i prijedlog mjera kako da se pomogne privrednicima i poljoprivrednicima sa lokalnog nivoa. Kako ističu u ovom savezu, lokalne zajednice trenutno bilježe pad prihoda od PDV-a od najmanje 30 odsto, ali veliki problem predstavljaju i neporeski prihodi.

"Prihodi od rente, komunalnih naknada, taksi, iznajmljivanja poslovnih prostora, izdavanja zemljišta itd. su u padu, a gubitke bilježe i lokalna preduzeća, ustanove kulture, sportski centri. Svi će morati raditi rebalanse i na nivou godine gubici će biti oko 30 odsto", rekao je Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova i načelnik Istočnog Novog Sarajeva.

U Savezu opština i gradova ističu da će vrlo vjerovatno većina lokalnih zajednica posegnuti za reprogramom kredita ili pak novim kreditim zaduženjima.

Ali se ipak nadaju da će situacija u vezi sa virusom korona brzo proći, da će se u kratkom vremenu ekonomija, privreda i životne navike vratiti na staro.

U opštini Teslić kažu da na dnevnoj bazi prate priliv sredstava te da su im u posljednje vrijeme prihodi od PDV-a smanjeni za 35 odsto.

"To osjetimo svakodnevno i to će trajati dok su sve ove mjere na snazi jer veliki broj privrednika ne radi. Kad prestanu mjere, nastaviće se pad jer veliki broj preduzetnika i malih preduzeća će biti uništen u mjeri da neće moći svoj posao pokrenuti ponovo", rekao je Milan Miličević, načelnik Teslića.

Dodao je da se već planiraju mjere za pomoć privredi koje opet podrazumijevaju pad prihoda u budžetu lokalne zajednice jer će mnogi biti oslobođeni i komunalnih nakanda, taksi  itd.

U ovoj lokalnoj zajednici, koja ima budžet od oko 19 miliona KM, kažu da nije teško vidjeti koliko će biti smanjeni prihodi ako se već sada zna da je priliv od PDV-a manji za oko 35 odsto, a da taj prihod u ukupnom budžetu učestvuje sa oko 75 odsto.

Ništa bolja situacija nije ni u Gradišci, gdje gradonačelnik Zoran Adžić kaže da nema dileme da će doći do smanjenja budžeta koji iznosi oko 32 miliona KM.

"Privredna aktivnost pada, prihodi od PDV-a, i u ovom trenutku teško je, tačnije nemoguće, prognozirati koliko će to biti, ali očekujemo značajna smanjenja. Formirali smo radnu grupu i sagledavamo naše prihode kako bismo došli do nekih procjena i u kojem ćemo pravcu ići", rekao je Adžić.

Istakao je da su već započeli razgovore sa bankama u smislu reprogramiranja postojećih obaveza te da je plan da se kapitalni projekti započeti u Gradišci ne obustavljaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije