Analize

Milioni maraka zarobljeni u Rusiji i Ukrajini

Milioni maraka zarobljeni u Rusiji i Ukrajini
Foto: Ar | Milioni maraka zarobljeni u Rusiji i Ukrajini

BANJALUKA - Privrednicima iz Republike Srpske zbog dešavanja na istoku zarobljeni su milioni maraka koje trenutno ne mogu da naplate za robu isporučenu u Rusiju i Ukrajinu, a osim toga i sva razmjena s tim zemljama je stala i pitanje je da li će i kada šleperi ponovo krenuti ka tom tržištu.

Prema podacima Privredne komore RS, spoljnotrgovinska razmjena Srpske i Rusije u prošloj godini iznosila je 90,4 miliona maraka, što čini 0,9 odsto ukupne vrijednosti robne razmjene koju je RS ostvarila s inostranstvom. Iako je obim razmjene nizak, Rusija se ubraja u top 20 spoljnotrgovinskih partnera Srpske. Od ukupnog iznosa, na izvoz se odnosilo 21,5 miliona maraka, a među proizvodima koje smo plasirali u Rusiju izdvajaju se nafta, jabuke, kruške, namještaj i obuća. Sa druge strane, iz te zemlje u Srpsku se najviše uvoze naftni gasovi, ulja, mineralna đubriva i krv neophodna za terapiju, piše Glas Srpske.

Kada je riječ o spoljnotrgovinskoj razmjeni Srpske i Ukrajine u 2021. godini vrijednost iste iznosila je 11,5 miliona maraka što čini 0,05 odsto ukupne razmjene sa inostranstvom. Od ukupnog iznosa, na plasman robe odnosilo se 2,4 miliona KM, a dominirale su željezne i čelične konstrukcije, neobrađeno drvo i krompir. Iz Ukrajine u Srpsku lani su se najviše uvozili listovi furnira, obrađeno drvo, te šećerna repa i trska.

Vlasnik firme "Poljoagro" iz Šamca Saša Spasojević istakao je za "Glas Srpske" da su u Rusiju izvozili sadnice voća.

"Imamo nenaplaćenih oko 300.000 evra. Situacija je konfuzna i sve što se dešava otežava nam poslovanje, niti se zna da li ide prevoz, ni koja je banka u sistemu SWIFT-a ni ništa. Svaka prognoza je neizvjesna", rekao je Spasojević.

Isti problemi pritišću i preduzeće "Agroimpeks", koje je u Rusiju izvozilo jabuke.

"Prekinut je platni promet i to nije prekinula Rusija, već posredničke banke u Evropi. Čekamo oko 300.000 evra. Ugovori su takvi da od trenutka kada prime robu oni imaju tri mjeseca za plaćanje. Dok čekamo bukvalno smo mrtvi, ide rezidba voća, potrebna je nabavka hemije i sve stoji. Đubrivo je poskupjelo 300 odsto, a ako ne prihraniš voće nemaš ništa", rekao je direktor tog preduzeća Nikola Vukelić.

Dodao je da je Vlada RS najavila pomoć i za voćare, te da će im to sigurno dobro doći. Vukelić je rekao da nisu imali utovar duže od 15 dana a i pitanje je kada će.

"Ne možemo raditi napamet, neko mora dati garanciju", kazao je Vukelić.

Proizvode iz metalnog sektora na istok plasiralo je i srbačko preduzeće “Fora”, a direktor te firme Radoslav Kusić kaže da trenutno nemaju nenaplaćenih potraživanja, ali da je i poslovanje stopirano.

"Početkom decembra prošle godine imali smo dogovor sa jednom firmom u Ukrajini, isporučili smo im robu, naplatili, međutim, imajući u vidu da je firma u Harkovu pitanje je šta će biti dalje", rekao je Kusić, dodajući da su obustavljene i sve isporuke za Rusiju.

Kusić kaže da je domaćim privrednicima ogroman problem i to što se iz Rusije i Ukrajine mahom uvozi čelik i aluminijum, a cijene su enormno skočile.

"Rusija je jedan od najvećih proizvođača sirovog aluminijuma. U proteklih sedam dana čelika ili nema ili su cijene veće za 30 odsto", kazao je Kusić.

Privredna komora RS pozvala je juče privredna društva, koja imaju problem naplate potraživanja od poslovnih partnera iz Ukrajine i Rusije, da joj dostave detaljno opisane probleme uz jasne dokaze kako bi bili proslijeđeni Vladi Srpske, s ciljem traženja zajedničkih rješenja.

To je jedan od rezultata sastanka privrednika sa predsjednikom Vlade Radovanom Viškovićem i resornim ministrima, koji je Komora organizovala 4. marta. Iz Komore naglašavaju da će nastaviti pratiti dešavanja koja utiču na poslovanje privrede i Vladi redovno dostavljati informacije o problemima sa kojima su privrednici suočavaju, kako bi se pronašla najbolja moguća rješenja.

Promjena banke

Nikola Vukelić je ispričao da i kada bi htjeli da mijenjaju banku preko koje bi se u narednom periodu vršilo plaćanje to zahtijeva komplikovane i dugotrajne procedure.

"Do sada je to funkcionisalo tako da na šest mjeseci stopiraju plaćanje kako bi sve provjerili, da li je ta banka u redu, da li smo mi u redu, bukvalno sve", kazao je Vukelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije