Analize

Njemačka je u recesiji

Njemačka je u recesiji
Foto: Pixabay/Ilustracija | Njemačka je u recesiji

Bruto domaći proizvod Njemačke smanjit će se za 0,1 posto u prvom kvartalu ove kalendarske godine.

Anketa koju je Bloomberg sproveo među ekonomistima pokazuje reviziju naniže u odnosu na očekivanja od prije mjesec dana, koja su pokazivala stagnaciju. Bundesbanka je također istakla da je Njemačka vjerovatno u šestomjesečnom padu, iako je naglašeno da je ”ozbiljniji pad malo vjerovatan”. Slično tome, Ministarstvo privrede je saopštilo da većina istraživačkih instituta ”očekuje da će BDP ponovo pasti u prvom kvartalu 2024. godine“.

"Uprkos pozitivnim trendovima u industrijskoj proizvodnji, građevinarstvu i spoljnoj trgovini na početku 2024. godine, još se ne nazire primjetan ekonomski oporavak", navedeno je u mjesečnom izvještaju Ministarstva privrede.

"To je zbog kontinuirane slabe domaće tražnje, visokih troškova finansiranja i još uvijek prigušenog raspoloženja među privatnim domaćinstvima i kompanijama", dodaje se.

Ispitanici u Bloombergovom istraživanju takođe su smanjili svoju prognozu za cijelu 2024. te sada očekuju zbirni rast od tek 0,1 posto.

To je u skladu sa upozorenjem ministarstva da se „primjetan ekonomski uzlet ne očekuje do kasnije u godini, pošto stope inflacije i dalje padaju, plate i prihodi rastu, tržište rada ostaje stabilno i podsticaj spoljnotrgovinske razmjene raste“.

Podaci koji treba da budu dostavljeni ove sedmice mogu donekle poboljšati raspoloženje ekonomista. Predviđa se da će se ZEV anketa o očekivanjima u utorak i Ifo indeks poslovne klime u petak poboljšati, prenosi Biznis.rs.

"Njemačka ekonomija se suočava sa ogromnim izazovima. Izgubljeni su jeftina energija iz Rusije, prodajna tržišta u Kini, ali i gotovo besplatna američka garancija bezbjednosti", pojasnilo je Martin Belčev iz FrontierViewa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije