Analize

Proizvodnja struje u Ukrajini opala 40 odsto od početka rata

Proizvodnja struje u Ukrajini opala 40 odsto od početka rata
Foto: Pixabay/sakulich | Prozivodnja struje u Ukrajini opala 40 odsto od početka rata

ANKARA - Potražnja i proizvodnja električne energije u Ukrajini pali su za oko 40 odsto od početka napada Rusije na tu zemlju, a najviše je pogođena proizvodnja nuklearne energije, prema današnjim podacima Međunarodne energetske agencije (IEA).

Prema IEA, koja svakodnevno objavljuje podatke o električnoj energiji dobijene od ukrajinske nacionalne energetske kompanije Energo i Evropske mreže operatera za prenos električne energije (Entso), potražnja za strujom u Ukrajini iznosila je dan prije početka rata, 23. februara, oko 18,5 gigavata (GW), dok je 24. aprila iznosila 9,75 GW, što je pad od 47,5 odsto, prenosi agencija Anadolija.

Proizvodnja električne energije u toj zemlji, koja je prije rata bila na nivou od 18 GW, takođe je pala za 40 procenata na nivo od 10 GW.

Što se tiče proizvodnje električne energije iz različitih izvora, najviše je pogođena nuklearna energija, koja je prepolovljena od početka sukoba, ali je znatno opala i proizvodnja struje iz uglja - za oko 40 odsto.

Prema fondaciji Belona, nezavisnoj neprofitnoj organizaciji sa sjedištem u Oslu, Ukrajina ima 15 nuklearnih reaktora, koji u ukupnoj proizvodnji struje u zemlji učestvuju sa oko jednom polovinom. Međutim, sedam reaktora je isključena sa mreže otkako je počeo rat, dodaje turska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije