Analize

Slovenački izvoz manji u prvom polugodištu 5,6 odsto

Slovenački izvoz manji u prvom polugodištu 5,6 odsto
Foto: Ilustracija | Slovenački izvoz manji u prvom polugodištu 5,6 odsto

Slovenački izvoz je iznosio u prvoj polovini ove godine 15,91 milijardi evra, što je za 5,6 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz pao za čak 10,3 procenta međugodišnje, na 15,09 milijardi evra, objavio je danas Drzavni zavod za statistiku.

Slovenija je tako u prvih šest mjeseci tekuće godine zabilježila suficit u robnoj razmjeni sa svijetom od 829,1 milion evra i pokrivenost uvoza izvozom od 105,5 odsto, prenijla je agencija STA.

Što se tiče spoljnotrgovinskih pokazatelja samo za jun, slovenački izvoz je u tom mjesecu opao za 4,2 procenta na godišnjem nivou, na 2,68 milijardi evra, a uvoz je pao za 5,1 odsto, na 2,56 milijardi evra.

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 104,7 procenata. Slovenački statističari napominju da je uticaj pandemije Kovid-19 na spoljnu trgovinu bio u junu manji nego u aprilu i maju, kada se izvoz stropoštao na godišnjem nivou za 28,8 odsto i za 19,8 procenata, respektivno.

Slovenački izvoz u zemlje članice EU je u junu bio manji za 11,4 odsto a uzvoz za 11 odsto u poređenju sa istim mjesecom prošle godine.

Junski izvoz Slovenije u zemlje nečlanice Unije pao je za 13,5 procenata, dok je uvoz porastao za 9,3 procenta međugodišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije