Privreda

Ukrajinci prekinuli proizvodnju neona

Ukrajinci prekinuli proizvodnju neona
Foto: wikipedia.org | Ukrajinci prekinuli proizvodnju neona

KIJEV - Dva vodeća ukrajinska dobavljača neona, koji proizvode oko polovine svjetske ponude tog gasa, važnog u proizvodnju čipova, obustavili su rad pošto je Moskva intenzivirala napade na tu zemlju, izvještava Rojters.

Oko 45 do 54 odsto svjetskog neona za poluprovodnike, koji je ključna komponenta za lasere koji se koriste u proizvodnju čipova, dolazi iz dvije ukrajinske kompanije, Ingas i Krioin, prema računici britanske agencije izvedenoj na osnovu podataka tih preduzeća i kompanije za istraživanje tržišta Tekcet.

Globalna potrošnja neona za proizvodnju čipova dostigla je oko 540 metričkih tona prošle godine, prema procjeni Tekceta.

Oba ukrajinska proizvođača su, prema riječima predstavnika tih kompanija koje je kontaktirao Rojters, odlučila da zaustave proizvodne operacije pošto su ruske trupe pojačale napade na gradove širom Ukrajine.

Ova obustava proizvodnje još više pomračuje situaciju na svjetskom tržištu čipova, na kojem već vlada nestašica poluprovodnika, i prijeti da podstakne dalji rast cijene tog gasa.

Više o dešavanjima u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije