Književnost

"Dučićev dan" prvi put bez svečane akademije

"Dučićev dan" prvi put bez svečane akademije
Foto: Vesna Duka | "Dučićev dan" prvi put bez svečane akademije

TREBINJE - Kulturna manifestacija "Dučićev dan", posvećena velikom srpskom pjesniku Jovanu Dučiću, koja se u Trebinju godinama održava na praznik Blagovijesti, kada je preminuo bard srpske poezije, ove će godine, prvi put otkako je ustanovljena, ostati bez centralnog događaja - svečane akademije.

Osim pjesnika na akademiji, publika će biti uskraćena i za tradicionalne nastupe operskih pjevača i majstora baleta i glume, ali će ostali trodnevni program, od 5. do 7. aprila,  ostati isti, započet tradicionalnim naučnim skupom o srpskoj poeziji i poetici 20. vijeka.

Ovogodišnji naučni skup odvijaće se 5. i 6. aprila, gdje će se dvadesetak poznatih imena srpske književnosti i književne kritike baviti poezijom i poetičkom misli Novice Tadića, čime će u petak, 5. aprila, i započeti "Dučićev dan", da bi u večernjim satima bio upriličen događaj "Još dvije, tri riječi o jeziku, rode", odnosno promocija knjige "Zavet i Megalopolis" prof. dr Slobodana Vladušića.

Uoči Blagovijesti, 6. aprila, na Trgu pjesnika u Trebinju biće održan program maturanata trebinjske Gimnazije "Jovan Dučić" i učenika Muzičke škole Trebinje pod nazivom "Dučiću s ljubavlju", nakon čega se nastavlja naučni skup, a u večernjim satima slijedi promocija zbornika o Lazi Kostiću, nastalog na prošlogodišnjem skupu, te izložba "Nikola Tesla - čovjek iz budućnosti".

U nedjelju, na sam praznik Blagovijesti i datum upokojenja Jovana Dučića, u Hercegovačkoj Gračanici biće služena sveta liturgija i pomen pjesniku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije