Pozornica

350 bijelih ptica pleše svoj sibirski balet

350 bijelih ptica pleše svoj sibirski balet
Foto: N.N. | 350 bijelih ptica pleše svoj sibirski balet

Još davne 1877. godine 20. februara u Boljšoj teatru u Moskvi s nekoliko propusta izveden je balet "Labudovo jezero". Tvorac najbjeljeg baleta od svih bijelih baleta Petar Iljič Čajkovski tada nije ni sumnjao da će upravo ovo djelo u četiri čina postati najbolje za sva vremena.

"Labudovo jezero" postalo je temelj za razumijevanje ovog vida umjetnosti. Nesrećni labudovi nesrećnog Čajkovskog s nesrećnom istorijom bolesti i produkcije i danas, nakon 141 godinu, usrećuju sve ljubitelje baleta i muzike.

Ali, malo je poznato da je ova bajka protkana i kroz stvarni život, doduše ne kroz nesrećnu ljubav, nego kao predivna bijela bajka na sibirskom jezeru Svetloe.

Naime, svake zime ovo jezero, koje se nalazi u blizini ruskog sela Urozhainoe, postaje dom i zimovnik stotinama snježnobijelih labudova.

Iako većina ovih veličanstvenih ptica leti mnogo južnije u potrazi za toplijom klimom, ovo jezero tokom zimskih mjeseci vrvi od života i aktivnosti.

Svetloe jezero je veoma jedinstveno, jer čak i kad temperatura vazduha padne ispod -40 stepeni Celzijusa, temperatura vode je i dalje iznad nule. Jezero nikad ne ledi jer se u njega uliva voda iz okolnih termalnih izvora.

Prvi labudovi u ovom jezeru su evidentirani davne 1967. godine, tačnije samo petnaestak primjeraka, a taj broj je rastao iz godine u godinu. Tako da jezero danas posjećuje više od 350 labudova - a njihov broj nastavlja da raste.

Mještani su veoma ponosni na svoje Labudovo jezero i tretiraju ptice s posebnom pažnjom i uvažavanjem, obezbjeđujući im miran boravak na jezeru, što podrazumijeva i djelimično ograničen pristup posjetiocima. Postavljeni su vidikovci sa panoramskim pogledom na jezero, izgrađeni na poseban način da se ptice ne remete. Jezerom plutaju i specijalno dizajnirane hranilice, koje omogućavaju da se ove spektakularne ptice posmatraju sa bliže udaljenosti, uz posebne dozvole, a o bezbjednosti labudova, drugih ptica i ostalih životinja, kao i o očuvanju ovog staništa, brine tim čuvara.

U mjesecima kada strahovita hladnoća ledom zavije prirodu Sibira, labudovi jezera Svetloe predstavljaju simbol opstanka i znak života. Bajkoviti prizor koji svakodnevno daruju mještanima vrijedan je svakog napora za očuvanje njihovog utočišta.

Veliki bal na dvoru

Mladom princu Siegfriedu je rođendan i prisiljen je da odredi koga će uzeti za ženu. Očajan jer se ne može vjenčati iz ljubavi, Siegfried bježi sa dvora u šumu, te ugleda jato labudova. Vadi luk i strijelu i čeka da slete, ali nakon što konačno jedan od labudova to učini, Siegfried shvati da je taj labud zapravo žena, te se momentalno u nju zaljubi. Žena se zove Odet, koju je zli čarobnjak Von Rothbart zarobio te začarao, tako da je preko dana labud, a preko noći žena. Ono što je može spasiti je iskrena ljubav, koju joj Siegfried izjavljuje, ali u tom trenu se pojavljuje Von Rothbart. Siegfried ga želi ubiti, ali Odet ga sprečava, govoreći da ako ubije Von Rothbarta prije nego što se uklone čini, ona će zauvijek ostati labud. Siegfried se zatim vraća u dvorac, a Von Rothbart mu umjesto Odet podmeće svoju kćerku Odil, koja je identična Odet, ali obučena u crno. Siegfried objavljuje dvoru da je našao ženu, ali u tom trenu shvati da to nije Odet. Odet je prokleta da zauvijek ostane labud, te tužni ljubavni par počini samoubistvo, bacivši se u jezero, kojeg čine suze njenih roditelja. Von Rothbart umire, uništen ljubavlju i odanosti nesrećnog para.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije