Pozornica

Bogata 47. sezona u BSP-u: Najavljeni "Stotka", "Kestenburg" i "Likota fest"

Bogata 47. sezona u BSP-u: Najavljeni "Stotka", "Kestenburg" i "Likota fest"
Foto: Velibor Tripić | Bogata 47. sezona u BSP-u: Najavljeni "Stotka", "Kestenburg" i "Likota fest"

BANJALUKA - Četrdeset sedma sezona Banjalučkog studentskog pozorišta (BSP) nosiće naziv "Stotka" i biće u znaku realizacije stote premijere u istoriji Studentskog pozorišta.

Kazala je ovo juče na Podrum sceni BSP-a direktorica ove pozorišne kuće Sanja Vojvodić, te istakla da će jubilarna predstava nositi naziv "Tvrđava" i da će biti izvedena po motivima klasika srpske književnosti Mehmeda Meše Selimovića, a u režiji Andrea Benalje iz Italije.

"Prva predstava koja će biti izvedena u novoj sezoni je kultna komedija Studentskog pozorišta 'Prljavi veš', autorski projekat Aleksandra Pejakovića i članova Studentskog pozorišta. Pored redovnog repertoara BSP-a, svoje učešće imaće i poetsko-muzički studio 'Džep', gdje će i ove godine urednik programa biti pjesnik i muzičar Nebojša Kuruzović, kao i AKT 'Alija Sirotanović' sa izuzetno popularnim satiričnim skečevima", kazala je Sanja Vojvodić, dodajući da, kada su u pitanju gostovanja, iz BSP-a očekuju da će se ove godine, nakon popuštanja epidemioloških mjera, odazvati pozivima prijatelja iz Kalifornije i Sibira.

Četrdeset i sedma sezona BSP-a, navela je direktorica kuće, biće prije svega u znaku međunarodnog festivala studentskih pozorišta "Kestenbug", ali i u realizaciji prvog "Likota festa" kao uspomene na idejnog tvorca Studentskog pozorišta Bosnimira, ranije Živomira Ličanina Likotu.

Aleksandar Pejaković, direktor festivala "Kestenburg", naveo je da će peto izdanje ovog međunarodnog festivala studentskih pozorišta biti održano od 19. februara do 19. juna tekuće godine, uz učešće glumaca sa šest kontinenata.

"Festival će biti otvoren revijalnom hokejaškom utakmicom između Zvezde i Partizana u ledenoj dvorani 'Pionir' u Beogradu, a svečano zatvaranje festivala planirano je da bude održano u sali Art bioskopa Banskog dvora u Banjaluci. Prvi dolazak studenata glume u Banjaluku očekuje se u martu, a posljednji u junu, kako bi u potpunosti bile poštovane sve epidemiološke mjere na graničnim prelazima koje proizlaze iz bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i zemlja iz kojih učesnici festivala dolaze", rekao je Pejaković.

On je otkrio da će stručni žiri Zlatne selekcije ovogodišnjeg festivala raditi u sastavu - glumica Tamara Dragičević kao predsjednik žirija i članovi glumice Ana Lečić i Nadežda Kostić.

"Pored 'Zlatnog kestena', na festivalu će biti dodijeljene i nagrade 'Srebrni kesten' i 'Bronzani kesten', kao i specijalne nagrade direkcije festivala. Žiri profesora glume, koji će ocjenjivati rad selekcija fakulteta iz zemalja bivše Jugoslavije i dodijeliti nagradu najboljima, radiće u sastavu - predsjednik žirija redovni profesor Elena Kostić, diplomirana glumica i članovi žirija - redovni profesor Renata Agostini, diplomirana glumica i docent Vladan Đurković, diplomirani pozorišni i radio-režiser", naveo je Pejaković.

U takmičarskom programu festivala, naveo je dalje, biće izvedeno ukupno 12 predstava, i to iz Srbije, Francuske, Italije, Bugarske, Šri Lanke, Nigerije, Australije, Sjedinjenih Američkih Država, Perua i Irana.

"Festival će imati i bogat prateći program sa 38 događaja, od kojih će deset biti održano u Beogradu, po jedan događaj u Užicu, Beču i San Francisku, a 25 pratećih sadržaja biće održano u Banjaluci", rekao je Pejaković. Jedan od najznačajnijih pratećih događaja, pojasnio je, biće predstava "Veleizdajnički proces u Banjaluci", koja je nastala u okviru Književno-pravnog kluba Pravnog fakulteta pod mentorstvom profesorice Dijane Zrnić.

"Predstava je realizovana uz podršku društva Srbsko sabranje 'Baštionik' i pozorišta mladih DIS. Pored studenata Pravnog fakulteta, u glumačkoj ulozi našli su se i studenti Medicinskog, Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog i Filološkog fakulteta. Jedan od glavnih ciljeva izvođenja predstave bio je upoznavanje domaće publike sa procesom koji se vodio u Banjaluci protiv srpske intelektualne elite i koji je obilježio političku istoriju Srba u Banjaluci 1915. i 1916. godine", otkrila je Zrnićeva.

Glavne i unikatne nagrade festivala i ove godine biće djelo lutkarskog umjetnika Zorana Bjeloševića iz Banjaluke, a festival će i ovaj put biti odlična prilika da se, pored kulturne, promovišu i turističke vrijednosti Banjaluke, kao dio naše kulturne baštine, a čiji će dio biti svakako i "Likota fest", koji će ove godine biti održan prvi put, a za direktora festivala imenovana je Nikolina Bilandžija.

"Prvi 'Likota fest' kao podsjetnik na idejnog tvorca studentskog teatra iz Banjaluke biće održan od 8. marta do 28. jula i u umjetnikom smislu povezivaće Istru, Krajinu i Beograd, odnosno regije gdje je Bosnimir, ranije Živomir Ličanin, aktivno kao glumac igrao u kazališnim predstavama. Repertoar festivala obuhvatiće kazališni maraton sa predstavama iz Beča, Aleksinca i Banjaluke, poetsko-muzički kabare 'Likota' u Podrum sceni, predstavu 'Brevrovizija' u Beogradu, kao i in memoriame, koji će zasebno biti održani u Rijeci i Omišlju", rekla je Bilandžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije