Pozornica

"Dvanaest ničijih u BiH" ličnim pričama oduševili sarajevsku publiku

"Dvanaest ničijih u BiH" ličnim pričama oduševili sarajevsku publiku
Foto: N.N. | "Dvanaest ničijih u BiH" ličnim pričama oduševili sarajevsku publiku

SARAJEVO - "12 ničijih u BiH", upravo ovim riječima počeo je drugi mjuzikl u Sarajevskom Kamernom teatru 55 u četvrtak veče kada se 12 mladih umjetnika predstavilo kroz svojevrstan koncertno umjetnički performans "Moja pjesma" u kojima su satkali svoje lične priče i publici ih prenijeli kroz pjesmu.

Radeći sa svojim američkim kolegama Rajanom T Nelsonom, muzičkim producentom i Aaronom Thilenom, rediteljem u organizaciji Američke ambasade u BiH, ovi mladi umjetnici odabrali su pjesme iz poznatih brodvejskih mjuzikla i kroz njih, u svojevrsnoj intimnoj ispovijesti, publici ispričali svoje vlastite priče.

Uloge u ovom zanimljivom umjetničkom konceptu uzeli su Sanjin Arnautović, Nemanja Bajić, Nedim Džinović, Šejla Grgić, Tijana Jovanović, Srđan Knjeginjić, Marko Mirković, Aida Mušanović-Arsić, Sofija Ristić, Ana-Marija Tomić, Marko Vujević i Nikolina Vujić. Upravo ovih 12 veličanstvenih mladih ljudi Kamerni teatar je ostavilo bez daha, prenoseći svoje najdublje emocije kroz pjesmu i glumu u izvanrednoj komunikaciji sa publikom.

Zanimljiv i drugačiji pristup umjetničkom izražaju svakako je ostavilo to što su umjetnici kroz neke od najpoznatijih pjesama iz svjetskih mjuzikala poput "Wicked", "Les Miserables", "The Addams Family" inkoroporirali lične priče kao što su gubitak oca, borba sa sopstvenim "JA", borbom za pravom ljubavi...

Mjuzikl u sebi nosi poseban izričaj, gdje je emociju potrebno donijeti kroz muziku i glumu zajedno. No ovi mladi umjetnici ističu kako su presrećni što su dio jednog ovakvog projekta.

Sanjin Arnautovič, glumac, istakao je kako pored dramske predstave na kojima on obično radi u mjuziklu postoji još nekoliko detalja koji su svojevrsna nadogradnja u smjeru muzičkog teatra.

"Pored svih stvari koje kao dramski glumac radite na sceni, još morate misliti na pjevanje, na ples. Što pojedinim glumcima predstavlja problem jer najčešće nemaju potpunu obuku i ne izučavaju vokalnu tehniku do mjere koje ovaj žanr zahtjeva", istakao je Arnatutovič koji je dodao da je njemu lično ovakav vid glume mnogo draži.

Kada je riječ o saradnji sa imenima poput Nelsona i Thielena, Arnautović je naglasio kako mu se najviše dopao pristup kroz pozitivnost.

"Radimo sa ljudima koji dolaze iz mjesta na koji mi želimo da idemo. Ono što smo primjetili jeste da je kod njih sve uredu. Nema problema. Kada ste na sceni, podložni ste kritici, ali oni joj pristupaju na drugačiji način, i kroz pozitivnost te pokušavaju nadograditi ono što su primjetili da nije uredu", ispričao je Arnautović.

Obzirom da mu je ovo druga godina kako radi na ovom projektu, ističe da je dosta naučio te da je došao do nekih novih saznanja i vještina.

"Uvijek sam se pitao zašto imaju potrebu da pjevaju, zar gluma sama po sebi nije dovoljna, onda su me naučili da muzika dođe kada riječi nisu dovoljne da se opiše vlastito osjećanje", ispričao je Arnautović.

Svi su se složili da je mjuzikl u BiH nedovoljno zastupljen, prvenstveno zbog nedostatka kadra ali i finansijskih mogućnosti, obzirom da kao takav zahtijeva mnogo veće budžete od klasičnog teatra a jednim dijelom je to iz razloga što ovdašnja publika još uvijek nije zrela za ovakav vid umjetnosti. No, upravo ovaj projekat "BH Broadway" može da predstavlja odskočnu dasku kako bi se i ovakav vid umjetnosti pokrenuo na našim prostorima.

Mladi glumci nastupiće večeras u Pozorištu "Prijedor" u 20 sati, dok će sutra igrati u Narodnom pozorištu Mostar takođe u 20 sati.

U nedjelju će natupiti u Kulturnom centru u Trebinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije