Pozornica

Prave skice za repliku zgošćanskog stećka

Prave skice za repliku zgošćanskog stećka
Prave skice za repliku zgošćanskog stećka

Izrada skica za repliku zgošćanskog stećka započeta je jučer u botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu, gdje se od 1913. godine nalazi ovaj najpoznatiji srednjovjekovni nadgrobni spomenik.

Grupa akademskih kipara predvođena Samirom Sućeskom počela je raditi skicu, nakon čega će 20. septembra uslijediti rad u kamenu.

"Skiciranjem stećaka pokušavamo se što bolje upoznati sa objektima kako bi replika bila što vjernija. Moramo što vjernije skicirati ornamente, likove na stećcima, da bi nam poslije bilo lakše to sve uraditi u kamenu", objasnio je Sućeska.

Ističe da mu je prvi put da radi stećak, što je za njega posebno iskustvo, posebno jer je zgošćanski stećak jedan od najljepših i najpoznatijih srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika u regionu.

"Replika će biti postavljena u Kaknju, u parku Zgošćani, gdje su i pronađeni stećci još 1891. godine, a planirano je da radove na izradi replike u kamenu počnemo 20. septembra", kazao je Sućeska.

Nije mogao procijeniti kada će završiti repliku, ali vjeruje kako bi to mogao uraditi za 15 dana.

Ferid Sokolović, autor dugometražnog dokumentarca o zgošćanskim stećcima i inicijator cijelog projekta, kaže da je pronađen srednjovjekovni kamenolom kod Kaknja za koji stručnjaci vjeruju da je poslužio za izradu zgošćanskih stećaka.

"Još to ispitujemo, ali je to, po svemu sudeći, kamenolom iz kojeg je vađen kamen za ove stećke, jer se radi o pješčanom, mekom kamenu koji je pogodan za obradu", istakao je Sokolović.

Napomenuo je kako će istraživanja na lokalitetu kod Kaknja, gdje su pronađeni zgošćanski stećci, biti nastavljena jer je samo otvaranje jedne male sonde pokazalo da na ovom području ima dosta arheoloških artefakata koji do sada nisu istraženi.

"Važno je da istraživanja budu nastavljena jer vjerujemo da su ispod ovih stećaka ukopane porodice bosanskih velikana", dodao je Sokolović.

Ističe da je zanimljiv podatak da je na stupcu ispod kojeg se nalazila grobnica napisana riječ ban, te da su u grobnici pronađeni muški, ženski i dječji skeleti, čime je potvrđena njihova porodična veza.

Antropolozi i Institut za genetička istraživanja uradit će analize kostiju pronađenih u općini Kakanj kako bi bilo utvrđeno njihovo porijeklo.

U istraživanjima vršenim od 23. jula do 69. augusta arheolozi su pronašli 15 novih stećaka, 45 skeletnih ostataka i to samo na 40 centimetara iskopanog tla. Pronađen je i stećak koji je položen kao ravna ploča, za koji arheolozi tvrde da je prvi takav stećak otkriven na području BiH. Ispod ovog stećka pronađene su tri grobnice.

Premijerno prikazivanje dokumentarca "Tajna zgošćanskih stećaka", autora Ferida Sokolovića, čekat će da budu obrađeni svi pronađeni artefakati kod Kaknja, te da bude utvrđena starost kostiju, što će biti poznato tek za oko šest mjeseci.

Cijeli projekat vodi Udruženje građana "Art-Sef" iz Visokog, a projekat je podržalo Ministarstvo kulture i sporta FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije