Pozornica

Veče folklora na trebinjskom Trgu slobode

Veče folklora na trebinjskom Trgu slobode
Foto: N.N. | veče folklora na trebinjskom Trgu slobode

Na trebinjskom Trgu slobode u subotu veče je održan šesnaesti Sabor folklora, koji već tradicionalno organizuje KUD „HERCEGOVINA“ iz Petrovog polja.

Sabor je organizovan povodom 46 godina rada društva, a učestvovala su kulturno-umjetnička društva iz Trebinja, Nevesinja, Herceg Novog, Kosovske Mitrovice, Čačka i Guče. Žarko Vujadinović, potpredsjednik KUD „HERCEGOVINA“ istakao je da zbog pandemije virusa korona nisu radili prethodne dvije godine, ali su uspjeli organizovati ovaj Sabor i okupiti prijatelje iz mnogih gradova.

“Mi smo, u stvari, jedna velika porodica, pa smo zahvaljujući entuzijazmu svih članova, ali i svih naših porodica, da se ponovo okupimo, uvježbamo koreografije id a se na ovom saboru okupi nas oko 80 članova mlađih i starijih postava i orkestar”, kaže Vujadinović.

On je napomenuo da Sabor nije takmičarskog karaktera id a je glavni cilj ovog okupljanja očuvanje tradicije, druženje i sklapanje prijateljstava, pa su i nastupi svih društava koja su gostovala u Trebinju u stvari uzvratne posjete, jer je i KUD “Hercegovina” rado viđen gost na njihovim manifestacijama.

Milica Vujadinović, umjetnički rukovodilac KUD-a “Hercegovina” kaže da je manifestaciju otvorilo društvo domaćin i to tradicionalnim Igrama iz Hercegovine, ali će uskoro krenuti sa uvježbavanjem novih koreografija iz ovoga kraja.

Milica Čokajac, član Kulturno-umjetničkog društva „Abrašević“ iz Čačka, oduševljena je Trebinjem i gostoprimstvom domaćina.

„Mi volimo da učestvujemo na ovakvim saborima, prvenstveno zbog igre, ali i druženja i upoznavanja novih ljudi, zbog čega se nadamo da ćemo doći i naredne godine“, dodala je Milica.

Učesnici Sabora folklora su prije nastupa prodefilovali ulicama grada, od hotela „Leotar”,  preko mosta “Iva Andrića”, do Sabornog hrama i Trga slobode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije