Vizuelna umjetnost

U Trebinju otvorena izložba o rusko-srpskim odnosima u doba Petra Velikog

U Trebinju otvorena izložba o rusko-srpskim odnosima u doba Petra Velikog
Foto: N.N. | U Trebinju otvorena izložba o rusko-srpskim odnosima u doba Petra Velikog

TREBINJE - U Dučićevoj sali Muzeja Hercegovine u Trebinju otvorena je izložba o rusko-srpskim odnosima u doba Petra Velikog, koja je, upravo pod tim nazivom, upriličena povodom 350 godina od rođenja Petra Velikog i 300. godišnjici carskog ukaza o slanju učitelja u Srbiju da predaju slovenski i latinski jezik.

Izložbu, podijeljenu u dvije tematske cjeline, od kojih je jedna u vezi sa istorijskim dijelom, a druga posvećena stripu koji je izašao u "Politikinom zabavniku" u praskozorje Drugog svjetskog rata, otvorio je zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković koji je istakao da je cilj ovog događaja bio upoznati običnog čovjeka sa istorijskim činjenicama koje nam nisu dostupne svaki dan.

"Te činjenice su imale presudnu ulogu u prošlosti, ali su dobra poruka za sve ono što se događa u sadašnjosti, a isto tako bez poznavanja istorijskih činjenica ne možemo razmišljati o kreiranju strategija i kvalitetnih pristupa u narednom periodu, jer je jako bitno, pogotovo mladim ljudima, objasniti važnost kulture pamćenja, s obzirom da  nekada nismo ni svjesni koliko bogatu istoriju imamo i koliko su se naši preci žrtvovali da stvore sve ovo što imamo danas", istakao je Bošković.

On je podsjetio i na činjenicu da je saradnja ruskog i srpskog naroda na jednom značajnom nivou, bez obzira, kako kaže, na sve prepreke sa kojima se kroz istoriju suočavao i jedan i drugi narod.

Napominjući da je te viševjekovne veze car Petar Veliki učvrstio na način što je prvi postavio ozbiljne temelje ovoj saradnji, dr Georgij Engelhart, viši savjetnik Ruskog doma u Beogradu, istakao je da je ovaj veliki imperator pokrenuo obrazovnu saradnju.

 

"Ta saradnja se najprije ogledala kroz upućivanje ruskih učitelja u Srbiju, zatim je slao knjige i sve stvari koje je tražila Srpska crkva za svoje potrebe kako bi podigla nivo obrazovanja naroda, a takođe je poznat i po tome što je imao puno srpskih saradnika, od kojih je možda najpoznatiji srpski grof Sava Vladislavič, tako da smatram das u sve ovo dokazi koji idu prilog očekivanju da će ova izložba biti jako zanimljiva svim Trebinjcima", rekao je Engelhart.

Otvaranju je prisustvovao i zamjenik ambasadora Rusije u Sarajevu Andrej Morozov, ističući zadovoljstvo što je ova izložba pripremljena i otvorena upravo u Trebinju.

"Veze između Rusije i Hercegovine su počele u vrijeme Petra Velikog i one traju i danas, a proširenje veza između naših država je naš najvažniji posao", dodao je Morozov.

Otvaranje izložbe upotpunile su ruskom pjesmom sestre Bojana i Jovana Radmilović iz Gacka, a stihove Aleksandra Sergejeviča Puškina govorio je Aleksa Antelj.

Predsjednik Književnog udruženja "Susret" Trebinje Milana Babić je podsjetila da će, nakon Trebinja, izložba proći sve krajeve u Republici Srpskoj jer je u pitanju događaj koji, kako kaže, predstavlja jedan od temelja srpske elite koja će stvoriti srpsku državu.

Pored Udruženja "Susret", organizatori izložbe su Ruski naučni institut, Ruski dom iz Beograda i Muzej Hercegovine u Trebinju, uz podršku Grada Trebinja i preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije