Vizuelna umjetnost

Umjetnik prodao nevidljivu skulpturu za 18.000 dolara

Umjetnik prodao nevidljivu skulpturu za 18.000 dolara
Foto: Printscreen Instagram salvatore_garau | Umjetnik prodao nevidljivu skulpturu za 18.000 dolara

Nevidljiva skulptura italijanskog umjetnika Salvatorea Garaua, sačinjena od "vazduha i duha", prodata je za čak 18.000 dolara, prenose svjetski mediji.

Skulptura nazvana "Ja sam" (Lo Sono), prvo prodato "nevidljivo djelo", postoji, samo ne u "materijalnom obliku", riječi su italijanskog umjetnika, prenosi sajt Hajper bist.

Djelo je, kako je precizirao Salvatore Garau, više kao neki "vakuum". Italijanski umjetnik, kome je 67 godina, pojasnio je da je vakuum "mjesto ispunjeno energijom" i dodao:

"Čak i u slučaju da ga ispraznimo i da ne ostane ništa, prema Hajzenbergovom principu neodređenosti, to 'ništa' ima specifičnu težinu. Dakle, ima energiju koja se kondenzuje i transformiše u čestice, odnosno nas. Na isti način, postoji Bog i vjerujemo u njega iako ga nikada nismo vidjeli", objasnio je umjetnik.

Predviđeno je da skulptura, iako je nevidljiva, bude izložena u prostoru koji je dimenzija pola sa pola metra kvadratnih. Takođe, to obavezno treba da bude "u privatnom prostoru", u kome nema nikakvih "opstrukcija" i gdje svjetlo i idealni klimatski uslovi nisu neophodni.

Iako se ne vidi, uz skulpturu neimenovani kupac dobio je sertifikat autentičnosti od umjetnika da je "djelo stvarno".

Salvatore Garau rođen je 1953. godine na Sardiniji, a završio je Akademiju lijepih umjetnosti u Firenci. Prvu samostalnu postavku imao je 1984. godine, a u karijeri je izlagao širom Italije i Evrope, a učestvovao je i na jubilarnom, 50. Bijenalu u Veneciji.

(Nova.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije