Ljubav i seks

Muškarci se zaljubljuju u žene koje liče njihovim majkama

Muškarci se zaljubljuju u žene koje liče njihovim majkama
Foto: N.N. | Muškarci se zaljubljuju u žene koje liče njihovim majkama
N.N.

Prema istraživanju američkog online dejting servisa eHarmony, čak 64 posto muškaraca je u vezi sa ženama koje dijele značajan broj osobina s njihovim majkama.

Istraživanje je temeljeno na testu ličnosti koji se bavi psihološkom procjenom muškaraca, njihovih partnerki i njihovih majki. Upoređeno je čak 18 ključnih osobina majki i partnerki kako bi se otkrilo u kolikoj mjeri su one slične.

Pokazalo se kako su neke od osobina koje muškarci najviše cijene nivo tolerancije, odnosno poštovanje i vrednovanje tuđih mišljenja bez obzira na razlike, a odmah nakon toga slijedi važnost monogamije te spremnost da se osjeća suosjećanje prema drugima.

"Rezultati naše studije ličnosti potpuno su usklađeni s evolucijskom psihologijom. Dobro je poznato da smo skloni migrirati prema ljudima koji dijele slične osobine s nama i, u različitim fazama, nastojimo ponovo uspostaviti naše odnose s roditeljima", objasnila je stručnjakinja za odnose Rejčel Lojd.

"Kako su majke najčešće primarne u njihovim životima, ne čudi što ih privlače žene koje imaju slične vrijednosti", zaključila je Lojd.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije