Zanimljivosti

Koze i ovce štite od požara

Koze i ovce štite od požara
Foto: Unsplash / Ilustrativna fotografija | Koze i ovce štite od požara
Tanjug

Stado od 300 ovaca i koza zaduženo je za zaštitu dijela Barselone od požara, a cilj je da ih bude što više, navode strani mediji i naglašavaju da je to stari metod zaštite od požara.

Barselona je u borbi protiv vatrene stihije počela da računa na koze i ovce, čiji je zadatak da u najvećem gradskom parku pojedu što više rastinja, kako bi smanjile mogućnost od izbijanja i rasplamsavanja požara.

Kako piše Vašington post, prije mjesec dana vatra je gutala sve pred sobom dok nije iznenada stala ispred kuća u Zapadnom Sakramentu, a iako je sve djelovalo kao božje čudo, ispostavilo se da je to rezultat 400 gladnih koza koje su obristile nisko rastinje.

"Životinje su temeljni radnici, ne izmišljamo ništa novo", naglasio je Gijem Kantaleta iz NVO Pau Kosta, koji istu strategiju koristi i u Ðironi od 2016. godine.

Slična metoda u borbi protiv požara primjenjivana je i u Andaluziji prije više od dvije decenije, piše Gardijan.

U Barseloni je u aprilu pokrenut pilot projekat u parku Coljserola iznad grada, koji se prostire na 8.000 hektara i u kojem godišnje prosječno izbije 50 požara.

Predstavnik grada Eloi Badia kaže da bi posljedice požara, kada bi on izbio u tom parku, bile ogromne, imajući u vidu da ga okružuju gusto naseljene opštine.

Regionalni projekat u Španiji uključuje više od 100.000 životinja koje se koriste za zaštitu od požara, a procjene se da vlasti tako uštedi 75 odsto sredstava koje bi potrošili na mehaničko uništavanje vegetacije.

Životinje širom planete imaju veliki doprinos u sprečavanju požara, time što raščišćavaju rastinje.

U Kaliforniji je desetak kompanija kupilo koze za ciljanu ispašu nakon što je prošle godine u požaru izgorjelo 850.000 hektara.

U Portugalu je 2017. godine ugrožena vrsta konja pomogla da se sačuva prirodni rezervat Faia Brava.

U Kanadi su krave pomagale da se ne desi katastorfa tako što su obrstile područja podložna požarima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije