Zanimljivosti

Tužila berlinski hor dječaka zbog diskriminacije

Tužila berlinski hor dječaka zbog diskriminacije
Foto: N.N. | Tužila berlinski hor dječaka zbog diskriminacije
Agencije

Berlinski hor dječaka sa tradicijom dužom od pet vijekova optužen je za rodnu diskriminaciju jer nije u svoje redove htio da primi devetogodišnju djevojčicu. Njena majka tuži najstariju muzičku ustanovu u Berlinu zato što ne prihvata savremene standarde o rodnoj ravnopravnosti.

Kriterijumi za prijem u Državni katedralni hor u Berlinu krše njemački Ustav, tvrdi majka djevojčice koja je podnjela zvaničnu tužbu, jer su njenoj kćerki narušena osnovna prva da ima jednake mogućnosti u dobijanju državne stipendije.

Međunarodno poznati hor dječaka nikada u svome sastavu nije imao osobu ženskog pola u svojoj 554 godine dugoj istoriji, ali postoji i ženski hor, u koji je djevojčica mogla da bude primljena.

Međutim, majka je insistirala na tome da taj hor nema isti nivo kao dječački hor koji je postao institucija, a koji je posebnu slavu stekao zahvaljujući Feliksu Mendelsonu. Zato majka insistira da država mora da reaguje i umiješa se u ovakav vid diskriminacije.

Rukovodstvo hora tvrdi pak, da odluka o odbacivanju prijema dotične djevojčice nije bila uslovljena isključivo njenim polom, već da bi sigurno bila prihvaćena da je pokazala „izuzetan talenat i motivaciju“. U izjavi za sudski pretres istakli su da horovi djevojčica i dječaka zvuče dugačije iz „anatomskih razloga“, a da je njima dato pravo da odlučuju koga će primiti u hor na osnovu umjetničke slobode.

Advokatica Suzan Braklajn koja zastupa tužitelje, nazvala je ovo obrazloženje „vrlo čudnim“, s obzirom na to da je Univerzitet umetnosti u Berlinu, pod čijim nadzorom je hor dječaka, djevojčicu preporučio drugoj elitnoj školi za mlade muzičare, što dokazuje da ne sumnjaju u njen talenat. Polna pripadnost je jedini razlog zašto djevojčica nije primljena u hor, insistira Braklajnova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije