Nauka

Pratite nas na Google news

Kina predstavila nove robote saobraćajce

Kina predstavila nove robote saobraćajce
Foto: N.N. | Kina predstavila nove robote saobraćajce
N.N.

​Kina već neko vrijeme uz pomoć tehnoloških pomagala kontroliše svoje građane, a listi se nedavno pridružio i robot saobraćajac.

Naime, 7. jula je u sjevernoj Kini, u gradu Handan, predstavljeno tri tipa saobraćajnih robota čija je uloga da ljudskim kolegama pomažu u regulisanju saobraćaja. Zvaničnici su saopštili da je ovo prvi put da se roboti koriste u ove svrhe, a svaki od robota se malo razlikuje od onog drugog, i svaki ima jedinstvenu funkciju, koja bi, tvrde kreatori, trebalo da olakša saobraćajnu situaciju u gradu.

Tako jedan od robota pripada „drumskoj kontroli“, te je dizajniran da se ponaša kao ljudski saobraćajac, drugi je takozvani „napredni saobraćajni robot“ koji bi trebalo da odgovara na pitanja građana i usmerava ih ka željenim lokacijama, dok je treći „robot koji upozorava na nesreće“, čiji je zadatak da obaveštava vozače o problemima koji su nastali usled neke saobraćajne nesreće. Sistem će funkcionisati 24/7, a još uvijek nije jasno da li će roboti „raditi“ u isto vijreme, ili će se, pak, dijeliti po smjenama.

Ovo nije prvi put da Kina angažuje policijske robote, budući da se 2016. pojavio AnBot sigurnosni robot čiji je zadatak da patrolira Shenzhen aerodromom, a 2017. E-patrol robot šerif koji je robotsko kontrolisanje građana počeo da sprovodi na ulicama većih gradova.

(Futurism)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije