Nauka

Pratite nas na Google news

Koliko bi trajala nuklearna zima

Koliko bi trajala nuklearna zima
Foto: N.N. | Koliko bi trajala nuklearna zima
N.N.

Ukoliko bi Rusija i SAD lansirale nuklearni rat, to bi značilo katastrofu za cijelu Zemlju, kaže nova studija.

Pored toga što bi eksplozije, vatre i radijacija ubile milione, nuklearna zima bi trajala mjesecima ili čak godinama, a takođe bi i drastično promijenila klimu planete, uzrokujući ledena ljeta i pošast. "Hladni rat je možda gotov, ali nuklearne bombe su i dalje jedinstveno destruktivne, a ima ih i više nego dovoljno da prouzrokuju klimatsku katastrofu", rekao je koautor studije Alan Robok, naučnik na Univerzitetu "Ratgers" u Nju Džerziju.

"Ljudi misle da su nuklearna oružja samo velike bombe. Ali nisu. Kada nuklearna bomba eksplodira, jedna trećina njene energije se automatski pretvara u eksploziju toplote i svjetlosti", dodao je on.

"Afteršok" prati ovu pojavu, rušeći strukture oko detonacije i stvarajući brda lako zapaljivog materijala. Onda, kako vatra gori, dim se stapa sa atmosferom. Iako bi kiša saprala jedan dio tog dima, veliki dio bi otplovio u stratosferu, gdje bi se zaustavio iznad oblaka, zaklanjajući Sunce. To  bi prouzrokovalo nuklearnu zimu.

Autori nove studije su koristili modele kako bi izračunali efekte dima nuklearnih eksplozija na Zemljinoj temperaturi. Čak i sa naprednim kalkulacijama, budućnost nakon nuklearnog rata je prazna.

"Zaista bi se desila nuklearna zima sa katastrofalnim posljedicama", rekao je Džošua Kup, sa doktorskih studija na "Ratgersu" i glavni autor studije.

Naučnici su otkrili da, ukoliko SAD i Rusija započnu nuklearni rat, dim i zagađenje bi otišli daleko u atmosferu, zaklanjajući Sunce nekoliko mjeseci ili čak godina.

Pored toga što bi temperatura drastično opala, nuklearna zima bi imala veliki uticaj na sve - od okeana do mora. Efekat "El Nino" (ekstremna suša ili ekstremne padavine), koji inače traje oko godinu dana, trajao bi barem sedam godina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije