Nauka

Pratite nas na Google news

Materijal savršen za izradu transformersa: Tečni metal koji pluta po vodi

Materijal savršen za izradu transformersa: Tečni metal koji pluta po vodi
Foto: Sputnik | Materijal savršen za izradu transformersa: Tečni metal koji pluta po vodi
N.N.

Stručnjaci su otkrili da se pomoću tekuće legure metala s manjom gustinom od vode mogu izrađivati lagani egzoskeleti i roboti koji mijenjaju oblik.

Legure tekućih metala, kao i živa koja ima najnižu tačku topljenja (minus 38,8 stepeni Celzjusa) ne postaju čvrste na sobnoj temperaturi. One se tope na nižoj temperaturi od pojedinih metala od kojih su izrađene.

Jing Lu i njegovi kolege sa Univerziteta Cinghua u Kini stvorili su sličan materijal miješanjem čistog galijuma i indijuma, odnosno leguru tekućeg metala s tačkom topljenja na 15,7 stepeni, piše “New scientist, prenio je Index.hr.

Odličan materijal za egzoskelete

Kako bi smanjili njegovu gustinu, umiješali su sićušne staklene mehuriće veličine 75 mikrometara napunjene vazduhom. Te kuglice smanjile su gustinu galijum-indijumske legure skoro za 97 odsto bez promjene njenih drugih svojstava, poput velike električne provodljivosti i dobre sposobnosti oblikovanja.

Sada je ta legura idealna za izradu egzoskeleta koji nisu preteški za praktičnu upotrebu ili fleksibilnih robota koji bi se mogli transformisati zavisno od temperature.

Shodno veličini staklenih mehurića, gustina tekuće legure kretala se između 0,45 grama po kubnom centimetru (što je upola manje od gustine vode) i 2,01 grama po kubnom centimetru. Ovakav materijal mogao bi biti koristan i za kontrolu plovnosti podvodnih uređaja.

Studija naziva “Lagani tečni entitet metala” objavljena je u “Advanced functional materials”.

(Sputnjik)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije