Nauka

Naučnici otkrili jednostavan način za brže trčanje

Naučnici otkrili jednostavan način za brže trčanje
Foto: Pixnio | Naučnici otkrili jednostavan način za brže trčanje

​Sportisti uvijek traže način poboljšanja performansi, a prema novoj studiji istraživača Konkordije objavljenoj u časopisu "Physical Activity and Nutrition", odgovor bi mogao ležati u brusnicama.

Istraživači su otkrili da je uzimanje dodatka brusnice 28 uzastopnih dana dovelo do primjetnih poboljšanja u performansama i umoru mišića nakon 1500 metara.

Stope reoksigenacije bile su brže, a brzina trčanja poboljšana je za 1.5 odsto.

Istraživači su regrutovali 14 elitnih trkača iz Konkordijinog univerzitetskog atletskog tima i dva trkačka kluba iz Montreala, koji su izvodili najmanje pet sati treninga izdržljivosti sedmično.

Dobili su jednu veliku dozu ekstrakta brusnice dva sata prije trke. Sportisti su zatim zamoljeni da konzumiraju malu dozu ekstrakta brusnice svaki dan tokom 28 dana, nakon čega su ponovili trku treći put.

Osim vremena trčanja, istraživači su mjerili laktat u krvi nakon vježbanja, pokazatelj potencijalnog umora mišića i nedostatka kiseonika, prenosi "Novi list".

Takođe su povezali trkače s prenosnim uređajem za blisku infracrvenu spektroskopiju za mjerenje nivoa oksigenacije mišića prije, tokom i nakon trčanja.

Nakon analize podataka, istraživači su otkrili da je 28 dana konzumacije ekstrakta brusnice pokazalo trend povećanja brzine u hronometru od 1.500 metara, ali ne i u hronometru od 400 metara.

Međutim, primijetili su da je nakupljanje laktata smanjeno nakon 400 metara, ali ne i nakon 1.500 metara u poređenju s osnovnom vrijednošću.

Podaci su takođe pokazali da ekstrakt brusnice poboljšava čišćenje laktata i podstiče sporiju deoksigenaciju mišića.

Dobra vijest: Sve je prirodno

Brusnice su izuzetno bogate polifenolima, prirodnim spojem s antioksidativnim svojstvima. Ovi dodaci pomažu u zaštiti tijela od štetnih učinaka molekula slobodnih radikala koje proizvodi naporna vježba.

Poboljšava izvedbu, ali nije anabolički steroid.

Sportisti mogu postići ovo značajno poboljšanje performansi jednostavnim konzumiranjem više brusnica, prenosi "N1".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije