Nauka

Naučnici stvorili vještačku kožu koja osjeća

Naučnici stvorili vještačku kožu koja osjeća
Foto: Screenshot / Youtube | Inspirisani "Ratovima zvijezda": Naučnici stvorili vještačku kožu koja osjeća
N.N.

Inspirisani trilogijom "Ratova zvijezda", singapurski naučnici razvili su "elektronsku kožu" koja je sposobna da osjeti dodir. Oni se nadaju da će ta inovacija pomoći ljudima s vještačkim protezama da prepoznaju predmete i osjete njihovu teksturu, pa čak i temperaturu i bol.

Tu "kožu", veličine kvadratnog centimetra, čini do stotinu malih senzora.

Naučnici singapurskog Nacionalnog univerziteta navode da ona može da procesuira informacije brže od ljudskog nervnog sistema, a sposobna je i da prepozna 20 do 30 različitih tekstura, prenio je Rojters.

Može i da čita Brajevo pismo sa više od 90 odsto tačnosti.

"Ljudi moraju da 'klize' prstom po predmetu da bi osjetili teksturu, a u ovom slučaju koža samo jednim dodirom može da detektuje različitu teksturu", izjavio je lider istraživačkog tima tima Benjamin Te.

On je napomenuo da su algoritmi vještačke inteligencije zaslužni što je njihov izum u mogućnosti da "brzo uči". Demonstracijom je prikazano kako uređaj može da prepozna da je loptica koja pomaže u otklanjanju stresa mekana, a da je plastična lopta tvrda.

Te je otkrio da je koncept izuma inspirisan scenom iz filmske trilogije "Ratova zvijezda" u kojoj Luk Skajvoker ostaje bez desne šake koju potom zamjenjuje robotskom s kojom je, kako se čini, uspio da povrati osjećaj dodira.

On je dodao da je sve još u eksperimentalnoj fazi, ali da postoji veliko interesovanje za njihov izum, posebno u medicinskim krugovima, prenosi Sputnjik.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije