Nauka

Pepeo majanskih vođa završio u loptama za drevni sport

Pepeo majanskih vođa završio u loptama za drevni sport
Foto: Ilustracija | Pepeo majanskih vođa završio u loptama za drevni sport
Nezavisne novine

Od pepela nekih majanskih vođa napravljena je guma za lopte za drevnu igru pelota, tvrde arheolozi.

Spaljeni ljudski ostaci otkriveni u ruševinama grada Maja osnova su za novu teoriju o posmrtnim obredima u drevnoj civilizaciji.

Arheolog Huan Angulo tvorac je nove hipoteze pošto je pronašao urne sa ljudskim pepelom, gumom i korijenjem u majanskom hramu u Meksiku.

Angulo je proučavao nedavno otkrivenu kriptu ispred Hrama sunca u Tonini, arheološkom nalazištu na jugu Meksika.

U podzemnoj kripti i pretkomori arheolozi su pronašli 400 urni koje sadrže mješavinu ljudskog pepela, uglja, gume i korijena biljaka.

Angulo vjeruje da je kripta korišćena za spaljivanje tijela u vjerskim obredima.

Zatim je pepeo dodat drugom organskom materijalu da bi se napravile teške lopte koje se koriste u peloti, timskoj igri staroj više hiljada godina, kaže teorija.

Arheološko nalazište Tonina možda nije toliko poznato kao ruševine Maja u Palenkeu, ali je impresivan kompleks izgrađen na brdu u džungli Čijapasa.

Među konstrukcijama sačuvanim do danas je i potopljeno igralište na kome su Maje igrale pelotu.

Prema Angulovim riječima, rezbarije u kamenu na ključnim lokacijama unutar terena ukazuju na tragove koji podržavaju njegovu teoriju.

On kaže da rezbarije sugerišu da su trojica vladara, od kojih su svi umrli između 722. i 776, odvedena u "pećinu mrtvih".

"Kao što su Egipćani pokušavali da sačuvaju tijela, znamo da su ovdje vladari transformisani na drugi način", rekao je Angulo.

Arheolog smatra da su Maje htjele da se tijela njihovih vođa "pretvore u životnu snagu, nešto što će stimulisati narod" i da su zato pepeo preradili u gumu koja se koristila za pravljenje lopti za igru.

"Imamo dokaze da je pepeo bio u sastavu za pravljenje lopti koje su u to vrijeme bile gigantske", objasnio je Angulo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije