Nauka

Pratite nas na Google news

Pronađeni staklenici i vrt u kojima je uzgajano povrće za Hitlera

Pronađeni staklenici i vrt u kojima je uzgajano povrće za Hitlera
Foto: Ilustracija | Pronađeni staklenici i vrt u kojima je uzgajano povrće za Hitlera
N.N.

Ostaci vrta i staklenika koji je vođa nacista Adolf Hitler koristio za uzgoj voća i povrća otkriveni su u nekadašnjem glavnom štabu Istočnog Fronta.

Lokalni istoričari su istražujući ozloglašeni bunker "Vučja jazbina", koji se nalazi na području današnje sjeveroistočne Poljske, otkrili izvorne temelje vrtlarske kuće, dva staklenika i podzemnu kotlovnicu koja je dovodila vodu i topli vazduh kako bi osoblje moglo da uzgaja svježe vrtne proizvode tokom cijele godine.

Opisujući otkriće kao banalnost zla, istoričar Jacek Adamski iz Vojnog muzeja Mazurolandia rekao je da lokacija u kojoj je bila Istočna Pruska samo 800 metara udaljena od Hitlerovog ličnog bunkera.

"Znali smo da su ovdje negdje u okolini ostaci vrtova koji su služili Vučja jazbina. Kao vegetarijanac nepušač Hitler je imao takve vrtove u svakom sjedištu pa smo prije tri godine donijeli odluku da ga počnemo tražiti analizirajući fotografije i arhive te kroz razgovore s lokalnim ljudima koji su se mogli sjetiti da su ga vidjeli odmah nakon rata kada su bili djeca", rekao je Adamski za portal "The First News".

Hitlerova dnevna rutina uključivala je kasni doručak koji se sastojao od dvije jabuke, dvopeka i čaja, a potom su slijedili obroci koji su se sastojali od vegetarijanske supe, ražnjića od mrkve i krompira te pržena jaja s kašom.

Njegova kušačica jela Margot Volk koja je bila prisilno zaposlena u vrtu kako bi provjeravala da hrana nije otrovana, izjavila je da su njegovi obroci pravljeni od najukusnijih svježih stvari, od šparoga, preko paprika i graška koji su služeni uz rižu i salatu.

Pronađeni su i keramičko, porculansko i stakleno posuđe.

Osim vrta i staklenika u okviru baze su bili i brijačnica, kasino, kino i ljetnikovac.

Hitlerov štab skriven u drveću i močvari izgrađen je 1940. godine kada se nacistička Njemačka pripremala da napadne Sovjetski savez. Stigavši dva dana nakon invazije 1941. godine, nacistički vođa je proveo više od dvije godine u bazi orkestrirajući njegove smrtonosne planove za Operaciju Barbarosa.

Prostor je uništen 20. jula 1944. godine kada je Klaus fon Staufenberg aktivirao bombu nakon neuspjelog državnog udara. Hitler je preživio.

"Iako Hitler nikada nije radio u svom vrtu, ovi predmeti pružaju oštar uvid u njegov život kao dodatna potvrda njegovih navika. Štaviše, oni podvlače čistu banalnost koja se skriva iza zla", dodao je Adamski, prenosi "Klix.ba".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije