Nauka

Softver koji uočava lopove prije nego što počine zločin

Softver koji uočava lopove prije nego što počine zločin
Foto: Ilustracija | Softver koji uočava lopove prije nego što počine zločin

Japanska tehnološka firma tvrdi da je izumila softver umjetne inteligencije koji analizira nadzorne kamere kako bi detektovao sumnjivo ponašanje i spriječio krađu u prodavnicama prije nego što se zasita desi.

Godine 2002, kada je objavljen film "Minority Report", u kojem je glumio Tom Kruz, koncept sprečavanja budućeg zločina prije nego što je kriminalac bilo šta uradio je bio ništa više nego sci-fi ideja, ali zahvaljujući rapidnom napretku umjetne inteligencije, već postoji rana verzija tehnologije koja je prikazana u filmu "Minority Report".

"VaakEye", softver umjetne inteligencije koji je razvila kompanija "Vaak", navodno je u stanju detektovati krađu u prodavnicama prije nego što se ona desi analizirajući snimke nadzorne kamere i detektujući diskretne, sumnjive pokrete i ponašanja ljudi u prodavnici. Nakon toga šalje uzbunu preko smartfona, kako bi se kriminal spriječio. Danas, "Vaakeye" testira softver na nekoliko lokacija u Tokiju, ali planovi uključuju instaliranje ovog softvera u preko 100.000 prodavnica u Japanu u sljedeće tri godine. "Vaakeye" funkcioniše na osnovu logaritma koji je zasnovan na preko 100.000 sati snimaka nadzornih kamera i uključuje preko 100 faktora, od lica osobe, odjeće pa do ponašanja.

(New York Times)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije