Okolina

Čelnik Evropske svemirske agencije o klimi: Vidimo ekstreme koji nisu bili uočavani

Čelnik Evropske svemirske agencije o klimi: Vidimo ekstreme koji nisu bili uočavani
Foto: Tanjug/AP | Čelnik Evropske svemirske agencije o klimi: Vidimo ekstreme koji nisu bili uočavani

Čelnik Evropske svemirske agencije (ESA) Josef Aschbacher upozorava da bi posljedice ekonomska krize izazvane problemima sa snabdijevanjem energentima mogle biti sitne u poređenju s posljedicama šteta od toplotnih talasa i suše te poziva na hitnu akciju u borbi protiv klimatskih promjena.

Aschbacher kaže da uzastopni toplotni talasi zajedno sa šumskim požarima, presušivanjem rijeka i rastućim temperaturama ne ostavljaju nikakvu sumnju kakav će uticaj klimatske promjene imati na poljoprivredu i druge industrije. "Danas smo vrlo zabrinuti zbog energetske krize i to s pravom, ali ona je vrlo mala u poređenju s uticajem klimatskih promjena koje su znatno većeg opsega te se stvarno moramo vrlo brzo uhvatiti u koštac s njima", rekao je, piše Index.

Ove je godine u Francuskoj požar progutao više od 57.200 hektara, što je gotovo šest puta više od godišnjeg prosjeka. U Španjiji je dugotrajno sušno razdoblje učinilo jul najtoplijim mjesecom, barem od 1961. godine. Vodostaji jezera Great Salt Lake u američkoj saveznoj državi Uti i italijanske rijeke Po na najnižen su zabilježenom nivou u istoriji.

"Situacija je prilično loša. Vidimo ekstreme koji prije nisu bili uočavani"

Velika Britanija je u utorak izdala novo upozorenje za ekstremnu vrućinu nakon što su rekordne temperature koje su dosezale i iznad 40 Celzijusovih stepeni ponovo vratile fokus na klimatske rizike u julu. Aschbacher je tada rekao da je pitanje klimatskih rizika najveći izazov za čovječanstvo.

"Situacija je prilično loša. Vidimo ekstreme koji prije nisu bili uočavani", izjavio je Ascbacher. Visoke temperature vazduha nisu jedini problem jer Zemljina površina takođe postaje toplija. Aschbacher je rekao da je ESA serija satelita Copernicus Sentinel-3 posljednjih sedmica izmjerila "ekstremne" temperature kopnene površine više od 45ºC u Britaniji, 50ºC u Francuskoj i 60ºC u Španiji.

Temperatura površine tlasistem mijenja vrlo, vrlo brzo, puno brže nego što su naučnici očekivali do prije nekoliko godina. Suša, požari, intenzitet oluja - sve zajedno su vidljivi znakovi klimatskih promjena", kaže Aschbacher.

Aschbacher odbacuje dva mita

Kako promjene temperature takođe postaju izraženije, vjetrovi postaju jači i izazivaju jače oluje. Aschbacher odbacuje ono što imenuje kao dva mita na koja se pozivaju kritičari brze međunarodne klimatske akcije.

"Prvi je uvjerenje kako se može čekati i da ćemo čekanjem nekako riješiti problem, a drugi da će borba s klimatskim promjenama biti skupa i uticati na najsiromašnije, pa to ne bi trebalo da činimo." Upozorava da uvijek ima vremenskih kolebanja, ali ne u sadašnjim razmjerima i ističe kako nema sumnje da su uzrokovane klimatskim promjenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije