Okolina

Drugi toplotni talas pogodio Španiju i južnu Francusku

Drugi toplotni talas pogodio Španiju i južnu Francusku
Foto: Pixabay/ | Drugi toplotni talas pogodio Španiju i južnu Francusku

Drugi ekstremni toplotni talas u godini zahvatio je Španiju i južnu Francusku, s temperaturama koje dostižu brojeve koji se inače ne bilježe do jula ili avgusta, a stručnjaci upozoravaju da se ljetni toplinski talasi dešavaju sve ranije i češće.

Francuski državni meteorološki zavod Meteo France saopštio je da su temperature već premašile 35 stepeni Celzijusa u blizini Mediterana i da će dalje rasti od sredine sedmice kako se masa vrućeg vazduha bude kretala prema sjeveru, a dijelovi jugozapada i doline Rone dostižu 39 stepeni.

Čak i u Alzasu, Bretanji i širem regionu Pariza, očekuje se da će temperature dostići, a u nekim oblastima i znatno premašiti 30 stepeni, rekao je meteorolog Patrick Galois, dodajući da bi temperatura u Parizu mogla u četvrtak iznositi i 35 stepeni.

Galois je rekao da su se takvi događaji "vrlo rijetko" dešavali u junu,a i tada tek krajem mjeseca.

"Ako se ova epizoda desi, to će biti rekord u pogledu toga koliko se rano dogodila", rekao je Galois.

Prethodne epizode ekstremnih temperatura u junu, kao što su 2005. i 2017. godine, nisu počele da se dešavaju prije najmanje 18. dana u mjesecu.

U Španiji, početkom juna zabilježene su najveće temperature u posljednjih dvadeset godina, sa 40 stepeni tokom vikenda u Sevilji i obližnjoj Kordobi, 42 stepena u dolini Guadiana u Ekstremaduri i 43 stepena u ostalim dijelovima južne Španije.

U prosjeku ljeto u Španiji sada započinje između 20 i 40 dana ranije nego prije 50 godina. Prošla godina je bila najtoplija u španskoj istoriji i izmjerena je rekordna temperatura od 47,4 stepeni u provinciji Kordoba, piše Klix.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije