Okolina

Izabrane najljepše fotografije kraških polja

Izabrane najljepše fotografije kraških polja
Foto: Ustupljena fotografija | Izabrane najljepše fotografije kraških polja

SARAJEVO - U okviru projekta "Održiva budućnost za slatkovodni ekosistem Livanjskog polja u Bosni i Hercegovini" održan je treći fotokonkurs na koji se prijavio veliki broj fotografa, koji su se takmičili u kategorijama "Kraška polja i ljudi" i "Samonikle biljke i gljive kraških polja".

Ovaj fotokonkurs partnerski realizuju Ornitološko društvo "Naše ptice", Centar za životnu sredinu i "EuroNatur", a finansijski podržava inicijativa DIMFE (Donors' Initiative for Mediterranean Freshwater Ecosystems), navodi se u saopštenju.

Iz Ornitološkog društva "Naše ptice" navode da je četvoročlani međunarodni žiri izabrao najbolje fotografije nastale na kraškim poljima BiH, a najuspješniji su osvojili vrijedne novčane nagrade.

"Pozivu za sudjelovanje odazvalo se 27 domaćih i inostranih autora s 170 fotografija, nastalih na 18 kraških polja. Sve nagrađene fotografije biće predstavljene na izložbama u Bosni i Hercegovini, a potencijalno i u inostranstvu tokom 20242025. godine", navode iz Udruženja "Naše ptice".

Ističu da je prvo mjesto na temu "Samonikle biljke i gljive kraških polja" osvojio Vladimir Tadić za fotografiju "Mlječika", drugo mjesto pripalo je Jeleni Gotovac za "Lilium rhodopeum", treće mjesto fotografija "Breza sa sjevera" autora Stipe Perkovića, a četvrto mjesto "Ledeni nakit" Antee Milolože. Peto mjesto za fotografiju "Makovi" osvojila je Marija Perković.

Na temu "Kraška polja i ljudi" prvim mjestom nagrađena je Jelena Gotovac, na drugom mjestu je Jasmina Halapić, dok je Vladimir Tadić sa svoje dvije fotografije osvojio treće i četvrto mjesto, dok je na petom mjestu Antea Miloloža.

"Bosna i Hercegovina je zemlja bogata prirodnim ljepotama, među kojima posebno mjesto pripada kraškim poljima. Tri godine fotokonkursa, više od 400 dospjelih fotografija, 50 učesnika, imalo je za cilj da promoviše jedinstvene ljepote kraških polja kroz fotografije prirode, životinja i ljudi koji rade na tim poljima. Zadatak fotografa je bio pokazati ljude koji žive i rade na kraškim poljima, kao i ljepotu biljnog svijeta kraških polja. Nadamo se da će izabrane fotografije ukazati na jedinstvenu ljepotu kraških polja i time doprinijeti njihovom očuvanju. Tokom 2024. godine biće organizovana i putujuća izložba gdje će posjetioci moći vidjeti ove fotografije", kazala je Ena Čorbo iz Ornitološkog društva "Naše ptice", koja je asistent koordinatora projekta.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije