Eksplodirala raketa na lansirnoj rampi

Iranska raketa eksplodirala je na lansirnoj rampi "Svemirskog centra imam Homeini" prije današnjeg planiranog lansiranja, izjavio je iranski zvaničnik.

"Teraskop" - Zemlja kao moćan teleskop

Astronomi predlažu da se Zemlja pretvori u teleskop koji bi se zvao "teraskop" i koji bi putem posebnog vasionskog broda mogao da istražuje najudaljenije dijelove svemira.

Znate li koliko se brzo surfa u svemiru?

NASA je nedavno nadogradila infrastrukturu u svojim zemaljskim centrima i antenama te na Međunarodnoj svemirskoj stanici, čime je udvostručena brzina slanja i primanja podataka.

Uspješan skok nove Space X rakete

Kompanija Space X, biznismena Ilona Maska, lansirala je prototip nove rakete - Starhoper, koja je prošle noći uspješno obavila svoj drugi probni let.

Astronomi otkrili planetu koja se razlikuje od ostalih

Astronomi nove planete otkrivaju tako što posmatraju zvijezde oko kojih ove kruže, budući da ako je planeta dovoljno velika zaklanja zvijezdu taman toliko da astronomi mogu da ...

"Sojuz" se spojio sa orbitalnom stanicom

MOSKVA - Ruski svemirski brod "sojuz", koji nosi humanoidnog robota, spojio se danas sa Međunarodnom svemirskom stanicom /MSS/, javila je agencija TASS.

NASA istražuje prvi slučaj kriminala u kosmosu

NASA istražuje prvi slučaj kriminala u kosmosu, prenio je "New York Times". Americki dnevnik piše da je tokom rada na internacionalnoj kosmičkoj stanici jedna astronautkinja ...

Svemirske namjere poznatih milijardera spuštaju cijenu interneta?

Sateliti Niske Zemljine orbite pokazuju veliki potencijal kada je širokopojasni pristup internetu u pitanju...