BiH

Filipović: Mandić na TV "Elta" iznio činjenice o stradanju Srba

Filipović: Mandić na TV "Elta" iznio činjenice o stradanju Srba
Filipović: Mandić na TV "Elta" iznio činjenice o stradanju Srba

SARAJEVO - Predsjednik Udruženja porodica poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac Radojka Filipović izjavila je danas u Sudu BiH da je 80 odsto zločina nad Srbima na području Bratunca, Skelana i Kravice počinjeno 1992. i 1993. godine, te da se još uvijek veliki broj ubijenih vode kao nestali.

U nastavku suđenja predsjedniku Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milanu Mandiću i novinarima Televizije "Elta", koji su optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, Filipovićeva je navela da je Mandić u emisiji "U sred srijede" Televizije "Elta" iznio činjenice o stradanju Srba u tom periodu.

Ona je navela da je 14. decembra 1992. godine u selu Bjelovac, gdje je živjela, tokom napada Armije RBiH izgubila supruga i više članova uže porodice, te da porodice nastradalih u ovom napadu godinama čekaju da Tužilaštvo BiH procesuira počinioce ovog strašnog zločina.

"Milana Mandića znam od kraja 2006. godine, od kada se bavim ovim poslom. Za njegov interjvu sam saznala tek kada je podignuta optužnica protiv njega, a snimak emisije, u kojoj se govorilo o procesuiranju ratnih zločina, radu Suda i Tužilaštva BiH i traženju nestalih, gledala sam naknadno", rekla je Filipovićeva.

Ona je potvrdila da su ona i Mandić učestvovali na brojnim sastancima u organizaciji OEBS-a, kojima su prisustvovala i bošnjačka udruženja koja su uvijek minimizirala zločine počinjene nad Srbima, zbog čega je stekla utisak da upravo oni diktiraju rad Tužilaštva BiH.

"Mandić je jedan od rijetkih koji je svim srcem krenuo u ovaj posao. Bio je aktivan i mnogo tolerantniji od ostalih u Savjetodavnom odboru Instituta za nestala lica BiH čiji je član. Kod njega nikada nisam primijetila diskriminaciju prema drugim narodima", dodala je Filipovićeva.

Ona je rekla da Mandićeva izjava koju je dao Televiziji "Elta“ kod nje nije izazvala rasnu, nacionalnu i vjersku netrpeljivost.

Svjedok Milka Kovačić iz Udruženja Saveza nestalih lica Republike Srpske rekla je da je njen suprug Božidar 1992. godine zarobljen i odveden u Potočare, gdje je i ubijen.

"Tokom 1992. i 1993. godine u Podrinju je stradalo mnogo žena, djece i staraca, koje muslimanska vojska nije štedila. Milan Mandić je na Televiziji 'Elta' iznosio tačne činjenice, a njegova izjava, i pored mog gubitka, u meni nije izazvala mržnju i netrpeljivost prema drugim narodima", izjavila je Kovačićeva.

Ona je dodala da na sastancima sa bošnjačkim udruženjima nestalih i na realizaciji projekta "Izgradnja mira" srpske porodice nikoga nisu vrijeđale, za razliku od Bošnjaka koji su to činili i nazivali ih "četnicima".

"Mi smo za njih uvijek krivi, a nama je stalo da sve porodice nađu svoje nestale", rekla je Kovačićeva.

Ona je naglasila da Mandić nikada nije pozivao na osvetu, te da je 2010. položio vijenac u Potočarima, što je ona osudila.

"Bila sam ljuta jer je tu, u pilićarniku, ubijen moj suprug koji je bio prosvjetni radnik i godinama podizao djecu bez obzira na nacionalnost. On je otišao i poklonio se tamošnjim žrtvama, a niti jedno bošnjačko udruženje nikada nije posjetilo neko srpsko groblje", izjavila je Kovačićeva.

Nakon saslušanja ovih svjedoka, Mandićev branilac Dragiša Jokić uložio je tri seta materijalnih dokaza. Prvi set dokaza odnosi se na činjenice o stradanju Mandićeve porodice, drugi na činjenice kojim su pojedini svjedoci i vještak Tužilaštva pokušali da dokažu da je Mandić nekooperativna osoba i da stvara probleme, a treći na neke dijelove Mandićeve izjave koje se tiču događanja iz 1992. i 1993. godine na području Srebrenice.

Krivičnu prijavu protiv Mandića i Televizije "Elta" podnijeli su predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice.

Prijava je podnesena zbog Mandićeve izjave od 19. februara 2014. godine, kada je u vezi sa javnim istupima Munire Subašić i Hatidže Mehmedović, koje predstavljaju Udruženje "Majke Srebrenice", između ostalog, rekao da će "njihove govore stići Božija pravda".

"Božija pravda u Srebrenicu je stigla. O tome javno govorim. Žestok ratni zločin počinjen je 1992. i 1993. godine u Srebrenici, Skelanima, Potočarima, Kravici i Bratuncu, a Božija pravda je stigla 1995. godine", izjavio je tada Mandić.

Suđenje se nastavlja 8. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije