Hronika

Potvrđena otužnica protiv Milana Mandića

Potvrđena otužnica protiv Milana Mandića
Potvrđena otužnica protiv Milana Mandića

SARAJEVO - Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv predsjednika Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milana Mandića i televizije "Elta" za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Krivičnu prijavu protiv Mandića i TV "Elta" podnijeli su predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenica zbog njegove izjave 19. februara 2014. godine, kada je u vezi sa javnim istupima Munire Subašić i Hatidže Mehmedović koje predstavljaju udruženja žena - majki Srebrenice, između ostalog, rekao da će njihove "govore stići Božija pravda".

"Božija pravda u Srebrenicu je stigla. O tome javno govorim. Žestok ratni zločin počinjen je 1992. i 1993. godine u Srebrenici, Skelanima, Potočarima, Kravici i Bratuncu, a Božija pravda je stigla 1995. godine", izjavio je tada Mandić.

Prema optužnici, Mandić je na taj način svjesno kod Subašićeve i Mehmedovićeve, izazvao dodatnu bol, te javno raspirivao nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Mandić je rekao Srni da je iznenađen činjenicom da je pravosuđe podiglo optužnicu protiv njega zbog rasne i vjerske mržnje, budući da mu je u proteklom ratu stradalo 38 članova uže porodice.

"U proteklom ratu stradalo mi je 38 članova uže porodice i još tragam za posmrtnim ostacima oca i četiri rođaka koji su nestali 1992. godine. Pravosuđe u BiH nastoji ovom optužnicom da od žrtve pravi zločinca", rekao je Mandić.

On kaže da ga na sastancima predstavnika udruženja porodica žrtava rata, upravo oni koji ga tuže za raspirivanje nacionalne mržnje nazivaju "agresorom", "četnikom" i različitim pogrdnim imenima.

Mandiću je optužnica dostavljena juče, a ročište za izjašnjavanje o krivici biće zakazano odmah nakon donošenja odluke o eventualnim prethodnim prigovorima, odnosno, po isteku roka za ulaganje prethodnih prigovora.

Zbog izjave februara 2014. godine Mandić je u ljeto 2015.godine davao iskeze u Tužilaštvu BiH. /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije