Društvo

Odbrana Mandića i novinara TV ”Elta” bez komentara o današnjem ročištu

Odbrana Mandića i novinara TV ”Elta” bez komentara o današnjem ročištu
Odbrana Mandića i novinara TV ”Elta” bez komentara o današnjem ročištu

SARAJEVO - Nakon današnjeg suđenja predsjedniku Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milanu Mandiću i novinarima TV "Elta", koje optužnica tereti za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, njihovi branioci nisu mogli ništa da kažu šta se dešavalo na ročištu koje je bilo zatvoreno za javnost.

Mandićev branilac Dragiša Jokić rekao je novinarima da ne može ništa govoriti o ovom procesu sve dok je javnost, po odluci Suda, isključena.

"S obzirom na specifičnost ovog postupka, kolega Adamović i ja smo procijenili da je mnogo bolje da javnost bude isključena. Javnost će biti obaviještena kada se donese prvostepena presuda, nakon koje ćemo vidjeti hoće li, ko će i na šta će se žaliti", naveo je Jokić.

On je naveo da je to standard zadovoljenja javnosti kako je propisan zakonom, objašnjavajući da nije obaveza da javnost bude prisutna tokom cijelog postupka.

"Procijenili smo, a Sud je prihvatio, da je zbog specifičnosti same optužbe i ljudi koji se pominju, bolje da javnost bude isključena. Iz tog razloga ne mogu ništa da kažem šta se dešavalo danas u sudnici, niti ću moći sve dok bude odluka Suda da je javnost isključena", kaže Jokić.

Branilac novinara TV "Elta" i pravnog lica "Stijena" iz LJubinja, čija poslovna jedinica u Banjaluci djeluje u okviru "Elte", Vlado Adamović kaže da je odbrana tražila isključivanje javnosti da bi se izbjegla zabuna i mogućnost nekorektnih komentara.

Adamović je naglasio da se u ovakvim sudskim postupcima upotrebljavaju termini koji mogu biti zbunjujući i za same stručnjake, te je zatraženo isključenje javnosti dok se ne utvrde odlučne činjenice koje će biti u presudi, a iz koje će svako moći da zaključuje ono što misli da treba zaključiti.

"Ovo je specifično suđenje u kojem je Tužilaštvo iznijelo navode o širenju rasne, vjerske, nacionalne netrpeljivosti. Samo utvrđivanje tog djela zahtijeva takvo specifično poznavanje materije da svako, a posebno nestručno komentarisanje, može odvesti sve u drugom pravcu. Zato smo tražili mir i tišinu, da su tu oni kojih se, prije svega, to tiče, a onda ćemo vidjeti ko je u pravu", rekao je Adamović.

On je posebno naglasio da bi iznošenje onog što je danas rečeno u sudnici, a što je sudija Biljana Ćuković izričito zabranila, bilo krivično djelo.

Krivičnu prijavu protiv Mandića i TV "Elta" podnijeli su predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice zbog njegove izjave od 19. februara 2014. godine kada je u vezi sa javnim istupima Munire Subašić i Hatidže Mehmedović, koje predstavljaju udruženja žena iz Srebrenice, između ostalog, rekao da će njihove govore "stići Božija pravda".

"Božija pravda u Srebrenicu je stigla. O tome javno govorim. Žestok ratni zločin počinjen je 1992. i 1993. godine u Srebrenici, Skelanima, Potočarima, Kravici i Bratuncu, a Božija pravda je stigla 1995. godine", rekao je tada Mandić.

Prema navodima optužnice, Mandić je na taj način svjesno kod Subašićeve i Mehmedovićeve izazvao dodatnu bol, te javno raspirivao nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

U optužnici se navodi da su pravno lice Društvo za građevinarstvo, trgovinu i usluge "Stijena" iz LJubinja, sa poslovnom jedinicom u Banjaluci koje djeluje u okviru TV "Elta", te glavni i odgovorni urednik Dejan Rakita, odgovorni urednik Marijana Savić, kao i urednik u informativnom programu i voditelj emisije "U sred srijede" Mira Kostović, emitovanjem Mandićeve izjave 19. i 20. februara 2014. godine omogućili ovo krivično djelo.

Suđenje će biti nastavljeno 8. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije