BiH

Salamandić: Mandić javno želio da ukaže na srpske žrtve

Salamandić: Mandić javno želio da ukaže na srpske žrtve
Salamandić: Mandić javno želio da ukaže na srpske žrtve

SARAJEVO - Predsjednik Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić, optužen pred Sudom BiH za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, izjavu na televiziji "Elta" dao je jer je javno želio da ukaže na to da srpske žrtve konstantno minimiziraju, smatra tima vještaka Instituta "Zenit" iz Banjaluke.

Psiholog Aleksandra Salamandić navela je da je Mandić tokom rata doživio traume, što ga, uprkos gubitku oca za kojim još traga, nije spriječilo da se posveti humanitarnom radu.

"Nakon gubitka oca, on je u nedovršenom procesu tugovanja i u kontinuiranom somatskom stresu. Radeći u Udruženju porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije sa osobama koje imaju ista iskustva, on preživljava i njihove traume", rekla je Salamandićeva, iznoseći pred Sudom BiH usaglašeno mišljenje tima vještaka nakon psihološkog i psihijatrijskog vještačenja Mandićevog stanja.

Iznoseći mišljenje, ona je naglasila da Mandić, uprkos svemu, nikada nije imao otpor prema pripadnicima druge nacionalnosti. Prema njenim riječima, jedini konflikt imao je sa nekoliko članova Udruženja "Majke Srebrenice" jer su veličale samo svoje žrtve, a minimizirale srpske.

"To je u njemu stvaralo konfuziju i pritisak, što je kulminiralo kada su Hatidža Mehmedović i Sinan Alić 2014. godine na Televiziji BN propagirali 'čestitku' u kojoj se Republika Srpska naziva genocidnom tvorevinom. To je bio okidač za izjavu koju je dao u emisiji 'U sred srijede' Televizije 'Elta'", navela je Salamandićeva.

Prema njenim riječima, Mandić je izjavu "da je Božija pravda stigla u Srebrenicu 1995. godine" dao svjesno, ali bez namjere da izazove rasnu, nacionalnu i vjersku mržnju.

Ona je naglasila da Mandić nema predrasuda i da se i prije, a i nakon rata, odlično slagao i družio sa osobama svih nacionalnosti.

Salamandićeva je dodala da je tokom razgovora Mandić pominjao neka imena u negativnomn kontekstu, ali da ni u jednom momentu nije rekao da želi da im se osveti.

Ona kaže da Mandić nema nikakvo duševno oboljenje, ali da je impulsivan, tvrdoglav i da spontano reaguje, te da nema osvetnički karakter.

"Osobe koje su doživjele traumatsko iskustvo i imaju produžen stres daju agresivne izjave. Takve osobe često urade stvari koje ne odgovaraju njihovom profilu i karakteru. Mandićevu izjavu isprovociralo je ponašanje `Majki Srebrenice` i svih koji ne pronalaze rješenja u traženju nestalih", zaključila je Salamandićeva.

Neuropsihijatar Ljubica Todorović izjavila je da joj je Mandić tokom četiri i po časa razgovora otvoreno i spontano iznio sve svoje probleme i tjeskobe, a posebno u vezi sa optužbom za koju je rekao da je nepravedna i pretjerana, dodajući da nije želio nikoga da uvrijedi.

"Kod njega nema psihotičnih elemenata, paranoje, a njegova intelektualna sposobnost je na visokom nivou. Sve što mu se desilo uticalo je na njegovo fizičko i psihičko stanje. Kod njega su izraženi tjeskoba, potištenost, ljutnja i kriticizam", navela je Todorovićeva.

Ona je naglasila da Mandić pati od pretjeranog osjećaja odgovornosti, da je opsjednut pronalaskom nestalih i da često ima uznemirujuća sjećanja, zbog čega smatra da on ima posttraumatski stresni poremećaj.

Vještak Sanja Radetić-Lovrić kaže da je nakon odgledanog priloga stekla utisak da je Mandićeva izjava bila isprovocirana, da je tokom i nakon rata doživio mnogo traumatičnih iskustava, te da se i on može smatrati žrtvom rata.

Krivičnu prijavu protiv Mandića i Televizije "Elta" podnijeli su predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice.

Prijava je podnesena zbog Mandićeve izjave od 19. februara 2014. godine kada je u vezi sa javnim istupima Munire Subašić i Hatidže Mehmedović, koje predstavljaju Udruženje "Majke Srebrenice", između ostalog, rekao da će "njihove govore stići Božija pravda".

"Božija pravda u Srebrenicu je stigla. O tome javno govorim. Žestok ratni zločin počinjen je 1992. i 1993. godine u Srebrenici, Skelanima, Potočarima, Kravici i Bratuncu, a Božija pravda je stigla 1995. godine", izjavio je tada Mandić.

Suđenje će biti nastavljeno 15. februara kada će tužilac Izet Odobašić ispitati iste svjedoke koji su se odazvali današnjem ročištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije