Društvo

Suđenje Elti: "Mandić nije htio da vrijeđa"

Suđenje Elti: "Mandić nije htio da vrijeđa"
Suđenje Elti: "Mandić nije htio da vrijeđa"

SARAJEVO - Spornu izjavu Milana Mandića, predsjednika Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije, zbog koje je optužen za izazivanje mržnje, svjedoci odbrane opisali su kao izraz frustracije i nezadovoljstva procesom traženja nestalih i odnosom bošnjačkih udruženja prema srpskim žrtvama.

Nedeljko Mitrović, koji je, kao i Mandić, član Savjetodavnog odbora Instituta za traženje nestalih u BiH, kazao je da je spornu izjavu na televiziji Elta pogledao naknadno, jer je bio zaintrigiran postupkom koji je pokrenut. Mandić je u emisiji, između ostalog, kazao da je one koji su 1992. i 1993. godine činili zločine nad Srbima u julu 1995. stigla "božja pravda".

"Izjava je proizašla iz frustracije i nezadovoljstva procesuiranjem ratnih zločina i traženjem nestalih. Nisam vidio namjeru vrijeđanja. Ponekad se čuju daleko gore izjave. Žao mi je ako su bošnjačke žrtve doživjele uvredu. Srpska strana imala je više razloga da pokreće ovakve postupke", rekao je Mitrović.

Mandiću se za izazivanje nacionalne mržnje sudi zajedno s radnicima Elta televizije - Dejanom Rakitom, Marijanom Savić i Mirom Kostović. Optuženo je i preduzeće "Stijena herc". Kao svjedok odbrane saslušan je Milutin Mišić, član Kolegijuma direktora Instituta za nestale. On je rekao da je, nakon Mandićeve izjave, Amor Mašović, takođe član Kolegijuma direktora Instituta, tražio da Upravni odbor Instituta raspravlja o toj izjavi i da se razmatra odgovornost Mandića. Na kraju, kako je dodao, nije bilo konkretnih aktivnosti po tom pitanju. Suđenje u ovom predmetu biće nastavljeno 25. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije