BiH

OHR osuđuje napad na banjalučkog novinara

OHR osuđuje napad na banjalučkog novinara
Foto: N.N. | OHR osuđuje napad na banjalučkog novinara

SARAJEVO - OHR je osudio napad na novinara BN TV Vladimira Kovačevića i pozvao institucije Republike Srpske da sprovedu nepristrasnu, brzu i temeljnu istragu o ovom nasilnom činu kako bi počinioci bili izvedeni pred lice pravde, te da blagovremeno informišu javnost o toku istrage i rezultatima.

"Politički i institucionalni lideri Republike Srpske imaju odgovornost da stvore okruženje u kojem mediji mogu nezavisno i profesionalno obavljati svoj posao, bez političkih pritisaka ili nasilja", saopšteno je iz OHR-a.

Iz OHR-a ističu da se nasilje protiv bilo kojeg građanina, uključujući i novinare, ne može tolerisati ni u jednom demokratskom društvu i da novinari imaju pravo da rade bez straha, a na osnovu toga u kakvom okruženju oni rade, prepoznaje se i samo društvo.

"Brutalni napad na Kovačevića posljednji je u nizu napada na predstavnike medija širom BiH. Takvi napadi su direktan rezultat neodgovorne retorike političara koja proizvodi tenzije i truje javni diskurs u zemlji, te koja, dugoročno gledano, ne može proći bez posljedica", ocjenio je OHR.

Novinar BN TV Vladimir Kovačević pretučen je sinoć u banjalučkom naselju Obilićevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije