BiH

Ustavni sud BiH odbio apelaciju Gordane Tadić

Ustavni sud BiH odbio apelaciju Gordane Tadić
Foto: Arhiva | Ustavni sud BiH odbio apelaciju Gordane Tadić

SARAJEVO - Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Gordane Tadić, bivše glavne tužiteljke Tužilaštva Bosne i Hercegovine, te je odlučio da nije došlo do povrede prava na nepristrasnost suda, odnosno Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS).

"Ustavni sud je odlučio da nije došlo do povrede apelacionog prava na nepristrasnost suda kao segmenta prava na pravično suđenje u situaciji kada navodi pristrasnosti predsjednika VSTS-a, odnosno članova VSTS-a nisu osnovani", navodi se na stranici Ustavnog suda.

S obzirom na to da u vijesti Ustavnog suda nije navedeno o čijoj apelaciji se radi, iz suda su za BIRN potvrdili da se radi o Gordani Tadić.

"Radi se o predmetu apelantice Gordane Tadić", stoji u odgovoru suda.

U oktobru prošle godine članovi VSTS-a izglasali su konačnu odluku kojom se Tadić premješta sa pozicije glavne državne tužiteljke na mjesto tužiteljke Tužilaštva BiH. VSTS je odlučivao nakon žalbe Vlade Adamovića, punomoćnika Gordane Tadić, na odluku Drugostepene disciplinske komisije Savjeta kojom je Tadić smijenjena sa pozicije glavne državne tužiteljke zbog disciplinskih prekršaja.

Disciplinskom tužbom iz aprila prošle godine Tadić je prijavljena za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTS-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavne tužiteljke. Na teret joj je stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Savjeta, a ova tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja ove institucije koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

Njoj se na teret stavljalo ponašanje u Tužilaštvu ili izvan njega, ali je Ured disciplinskog tužioca (UDT) na pripremnom ročištu odustao od ove optužbe. Ova tačka se odnosila na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi s najmom stana, dok je za preostale tačke proveden postupak.

U januaru ove godine Ustavni sud BiH odbio je, kao neosnovan, zahtjev Tadić za donošenje privremene mjere kojom se obustavlja izvršenje Odluke VSTS-a od 20. oktobra 2021. godine i odluka koje su prethodile odluci da, glavnoj tužiteljki Tužilaštva BiH, prestaje mandat glavne tužiteljke tog tužilaštva, sa danom donošenja odluke, zbog izrečene disciplinske mjere premještanja s mjesta glavne tužiteljke na mjesto tužitelja, do okončanja postupka pred Ustavnim sudom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije