Društvo

Novinari traže da batinaši budu uhapšeni i kažnjeni

Novinari traže da batinaši budu uhapšeni i kažnjeni
Foto: Vladimir Stojaković / Jelena Đurđević | Novinari traže da batinaši budu uhapšeni i kažnjeni

BANJALUKA - Vladimira Kovačevića (36), novinara BN TV iz Banjaluke, metalnim šipkama sinoć su premlatila dvojica nasilnika, zbog čega je zaprepaštena novinarska zajednica zatražila da napadači što hitnije budu pronađeni, ali i što strože kažnjeni za brutalan i kukavički čin.

Podrška je kolegi stigla sa svih strana, ne samo iz BiH, već i šire, a među zahtjevima nadležnima jeste i onaj da se napadi na pripadnike sedme sile konačno počnu kvalifikovati kao napadi na službena lica.

Kovačević se uspješno oporavlja u Univerzitetskom kliničkom centru RS, te poručuje da ga ovaj napad neće zastrašiti. Ističe da je u blizini ulaza u zgradu u Ulici Banovića Strahinje, gdje živi, primijetio dvojicu muškaraca, s kapuljačama preko lica, koji su ga počeli udarati po glavi i tijelu, a zatim pobjegli.

GRANICA: Vladimirov otac Stanoje Kovačević, kojeg smo sreli ispred zgrade, ističe da je njegov sin tri dana ranije, po drugi put, postao otac.

"Vladimir je uzoran momak. Njegovo kretanje se svodi na posao, teretanu i djecu, odnosno porodicu", kazao je za "Nezavisne" ogorčeni otac.

Upravo kao uzornog mladića, Kovačevića opisuju i kolege, koje poručuju da je granica prekoračena i da se ovakvo ponašanje više neće tolerisati.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, kaže da policija treba hitno i brzo da reaguje. Dodao je da je rok policiji da do kraja sedmice izađe s konkretnim podacima i da kaže šta je urađeno po pitanju ovog slučaja.

"Od policije, koju svi mi plaćamo, očekujemo da istraži, dokaže i procesuira odgovorne i njihove nalogodavce", naveo je Vukelić i upitao da li novinari treba da idu u pancirima i sa šljemovima kako bi mogli da rade svoj posao.

Željko Raljić, šef banjalučkog dopisništva BN TV, rekao je da je Kovačević pretučen u klasičnoj sačekuši, na kućnom pragu, u povratku sa radnog zadatka, odnosno praćenja okupljanja "Pravda za Davida".

"Jutros je predsjednik RS Milorad Dodik posjetio našeg kolegu u UKC RS. Hvala mu, ali bićemo mu još zahvalniji ako prestane da targetira novinare", kaže Raljić.

Marko Divković, predsjednik Udruženja "BH novinari", naglasio je da je ovo 41. napad na novinare u ovoj godini.

"Ovo je pokušaj ubistva. Svi smo s metom na čelu", rekao je on juče u Banjaluci.

5 DO 12: Novinari svih redakcija su se potom spontano i simbolično, u pet do 12, okupili ispred Palate predsjednika RS, kojoj nisu mogli prići od policije.

"Došli smo ovdje zato što godinama naše kolege trpe prijetnje, vrijeđanja i nepoštovanje, zato što je novinarstvo palo na najniže grane, pa treba li onda da dopustimo da nas i tuku", rekao je u ime svojih kolega novinar Milorad Milojević, te dodao da narod koji nesporazume rješava šipkama neće daleko dogurati.

Podrška stiže i iz drugih gradova, pa će tako na platou ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu sutra u podne biti održano mirno okupljanje. I novinari iz Trebinja su podržali svog kolegu u Banjaluci i osudili ovaj napad.

Takođe, brojni mediji, uključujući i redakcije "Nezavisnih novina" i Nes radija, poručili su da napad na Kovačevića predstavlja napad na novinarsku profesiju.

Suzana Rađen-Todorić, urednica informativnog programa BN televizije, kaže da su šokirani i uznemireni napadom na Kovačevića.

"Sam napad govori da je, po svemu sudeći, ciljani zadatak bio da ubiju Vladimira. Zbog toga, uređivački kolegijum poziva MUP RS da što prije riješi ovaj slučaj. Ukoliko to nisu u stanju, neka onda podnesu ostavke", kaže Rađen-Todorićeva.

Sindikat medija i grafičara Republike Srpske zahtijeva od nadležnih institucija da se počinioci otkriju i uhapse u najkraćem roku.

POTEZ: Iz Upravnog odbora Udruženja novinara BiH poručuju da su na potezu institucije za sprovođenje zakona, od čije akcije zavisi da li će napadi na novinare postati društveno prihvatljivo ponašanje, a novinarska profesija najopasnija u BiH.

Iz Misije OEBS-a pozvali su vlasti u BiH da hitno istraže ovaj slučaj.

Dežurni tužilac Dragana Lipovčić, koja je s policijom izvršila uviđaj, naložila je da se preduzmu sve potrebne istražne radnje i mjere na otkrivanju i pronalasku napadača na Kovačevića. MUP RS najoštrije osuđuje svaki vid nasilničkog ponašanja prema novinarima, a policija saslušava devet lica kako bi utvrdila da li se neko od njih može dovesti u vezu s premlaćivanjem.

 

Kovačević svjestan i pokretan

Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, rekao je da su Kovačeviću urađeni svi pregledi, kao i CT glave.

"Pacijent vitalno nije ugrožen, svjestan je i pokretan. Prima terapiju i ostaće još par dana da uradimo dodatna ispitivanja", dodao je Đajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije