Društvo

Novinari zatražili: Otkrijte ko nam je pretukao kolegu

Novinari zatražili: Otkrijte ko nam je pretukao kolegu
Foto: Jelena Đurđević | Podrška kolegi: Novinari se okupili ispred Palate predsjednika

BANJALUKA - Novinari brojnih redakcija okupili su se ispred Palate predsjednika u Banjaluci, u znak podrške kolegi Vladimiru Kovačeviću, koji je sinoć brutalno pretučen, ali i s ciljem da zatraže da ovaj napad što prije bude rasvijetljen.

"Došli smo ovdje zgroženi onim što se dogodilo našem kolegi i prijatelju Vladimiru Kovačeviću. Došli smo dati podršku našem Vladi. Došli smo ovdje zato što godinama naše kolege trpe prijetnje, vrijeđanja i nepoštovanje, zato što je novinarstvo palo na najniže grane, pa treba li onda da dopustimo da nas i tuku?", rekao je ispred svojih kolega novinar Milorad Milojević.

POŠTENO: Upitao je da li metalne šipke, kojima je tučen novinar TV BN Vladimir Kovačević, znače da svako ko pošteno i časno radi novinarski posao može očekivati batine.

"Da li se metalnim šipkama danas tuku sloboda novinarstva, sloboda izražavanja i sloboda kretanja? Narod koji nesporazume rješava šipkama neće daleko dogurati", naglasio je Milojević.

Dodao je da su se novinari iz svih redakcija spontano okupili da zatraže od institucija da se ograde od ovog zločina nad Kovačevićem i da što hitnije rasvijetle počinioce ovog nedjela, te da ih primjereno kazne.

"Napadi političara, biznismena i svih drugih na novinare i medije treba da prestanu. Novinari nisu protiv sistema, novinari su za sistem, pravičan i jednak za sve", naveo je Milojević.

NASILJE: Istakao je da se u novinarstvu sve rješava dijalogom.

"Zato ne želimo sistem u kome se stvari rješavaju nasiljem samo zato što se nekom ne sviđa šta radimo, kako i za koga radimo", istakao je Milojević i dodao da novinari neće ćutati i dozvoliti da ih anonimni nasilnici degradiraju i sprečavaju u obavljanju posla.

"Tražimo da nam se obezbijede sloboda govora i sloboda kretanja, kao i da se konačno napadi na novinare počnu kvalifikovati kao napadi na službena lica", naveo je Milojević.

UPOZORENJE: Dodao je da je ovo upozorenje.

"Ukoliko napad na Vladimira Kovačevića ne bude riješen u najskorije vrijeme i napadi na medije ne budu zaustavljeni, i mi ćemo se sljedeći put bolje organizovati u odbrani novinarske časti i profesije", naglasio je Milojević.

Inače, policija nije dozvolila novinarima da se približe Palati predsjednika. Oni su potom okrenuli leđa policajcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije