Društvo

U Sarajevu novinari pružili podršku napadnutom kolegi i poručili da borba tek počinje

U Sarajevu novinari pružili podršku napadnutom kolegi i poručili da borba tek počinje
Foto: Nedžad Uglješa | U Sarajevu novinari pružili podršku napadnutom kolegi i poručili da borba tek počinje

SARAJEVO - Novinari iz sarajevskih redakcija danas su se okupili na Trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog sve češćih napada na novinare u BiH, a povod za ovo okupljanje je polsjednji napad koji se u nedjelju desio u Banjaluci kada je fizički napadnut i teško povrijeđen novinar BN TV-a, Vladimir Kovačević.

Ispred Narodnog pozorišta Sarajevo okupilo se danas više od 100 novinara, a većinan jih su na bijelim papirima A četiri formata nosili natpise „stop nasilju nad novinarima“ i „biti novinar nije zločin“.

Vladimir Kovačević, novinar BN televizije, je zadobio teže povrede. Prema riječima Kovačevića, napadnut je od strane dvojice muškaraca koji su mu povrede nanijeli željeznim šipkama.

Tužilaštvo ovaj napad tretira kao pokušaj ubistva, a zbog njega su uslijedile brojne reakcije institucija BiH i entiteta, Evropske unije, nevladinog sektora, ali i vladajućih i opozicionih partija.

Spontano protestno okupljanje novinara desilo se u Banjaluci 27. augusta gdje je poručeno da je „granica pređena“. A danas su protestovlai novinari u Sarajevu, Zenici i Mostaru.

Društvo novinara BiH objavilo je da je u 2018. zabilježen 41. napad na novinare.

U minut do 12 N1 televizija prekinula je emitovanje programa, te umejsto programa emitovala baner podrške u borbi protiv napada na novinare.

Novinari su poručili kako je ovo mirno okupljanje glas novinara protiv bilo kakvog napada i pritiska na novinare i novinarsku profesiju.

Poručeno kako se želi jasna, nepristrasna i profesionalna istraga o počiniocima napada na novinare i onima koji na različite načine stoje iza njih.

Amir Sužanj, urednik BH Radija 1 kazao je da je veliki problem u ovakvim okolnostima napraviti dobrog novinara.

„Ova situacija je direktna posljedica politike. Ovaj skup treba biti poruka nadležnim organima da sankcionišu osobe koje napadaju novinare i nadam se da će reagovati na pravi način“, kazao je Sužanj.

Almir Šečkanović, novinar Al Jazeere je poručio da mediji moraju uzeti stvari u svoje ruke i početi se braniti.

„Ne fizički, naravno, ali ovakvim skupovima moraju pokazati da znaju o čemu se radi i da su protiv brutalnih napada i da se u konačnici znaju zaštititi“, kazao je Šećkanović.

Novinari su poručili kako borba za slobodu govora tek počinje. Nadležim organima upućen je apel za rješavanje ovakvih slučajeva u najkraćem vremenskom roku i sprečavanje sličnih napada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije