Ex -Yu

Krenula operacija slanja 14 hrvatskih helikoptera Ukrajini, s njih skidaju oznake

Krenula operacija slanja 14 hrvatskih helikoptera Ukrajini, s njih skidaju oznake
Foto: Goran Kovacic/Pixsell | Krenula operacija slanja 14 hrvatskih helikoptera Ukrajini, s njih skidaju oznake

Hrvatska je počela operaciju slanja 14 transportnih helikoptera u Ukrajinu.

Dvanaest helikoptera MI 8 MTV-1 i dva helikoptera MI 8 T izdvojeni su iz Oružanih snaga te su krenule pripreme za njihov transport, javlja Jutarnji list.

Prema dostupnim informacijama, više helikoptera u ovom trenutku nalazi se u prostorima Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici, gdje njegovi zaposlenici rješavaju sve potrebne tehničke pripreme. Dio helikoptera je u hangarima, a trenutno su dva na vanjskom dijelu ZTC-a.

Između ostalog, s helikoptera se skidaju sve postojeće oznake, po potrebi se mijenja istrošeni materijal, dolijeva ulje itd. Zbog nedostatka prostora u ZTC-u, preostali helikopteri nalaze se na vojnom dijelu aerodroma Pleso i u Lučkom.

Procjene su da će helikopteri biti spremni za transport za otprilike deset dana. Sedam helikoptera biće dijelom rastavljeno te će ih transportovati kopnenim putem, a preostalih sedam odletjeće u Poljsku.

Naime, svih 14 helikoptera biće prebačeno u Poljsku, odakle će ih proslijediti u Ukrajinu. Pretpostavka je da će helikopteri s većim resursima odletjeti u Poljsku dok će oni s manje resursa biti prebačeni kopnom. Nakon odlaska ovih helikoptera u Ukrajinu hrvatske vazdušnih snage imaće na raspolaganju deset transportnih helikoptera MI 171Sh i četiri helikoptera Black Hawk.

Hrvatska Vlada na sve je podatke o vojnoj pomoći Ukrajini stavila oznaku tajnosti te je nemoguće dobiti službenu potvrdu ove informacije. Donaciju 14 transportnih helikoptera još je u novembru prošle godine potvrdio premijer Andrej Plenković, ali bez drugih detalja.

S druge strane, predsjednika Zorana Milanovića prije dva mjeseca jako je naljutila činjenica da Vlada dogovara donaciju helikoptera te je rekao da mu iz Ministarstva odbrane nisu objasnili kako će se ti helikopteri nadomjestiti. 

"Ne dam mukte", poručio je tada Milanović. Prije dva dana je pak prilično nezainteresovano na pitanje kad će helikopteri u Ukrajinu odgovorio: "Nemam pojma."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije