Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Svjetski intelektualci traže smjenu Hasanbegovića

Svjetski intelektualci traže smjenu Hasanbegovića
Svjetski intelektualci traže smjenu Hasanbegovića
NN, b92

ZAGREB - Francuski dnevnik Liberasion objavio je otvoreno pismo u kojem je pokrenuta peticija za smjenu hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, a potpisnici su brojni intelektualci koji poručuju da u Evropi nema mesta ideologiji koju on zastupa.

Među potpisnicima su, navodi regionalna TV N1 italijanski marksistički teroretičar Antonio Negri, profesorika na kalifornijskom Berkliju Džudit Batler (Judith Butler), konzervativni francuski filozof Alen Finkilkro (Alain Finkielkraut) i italijanski književni nobelovac Dario Fo.

U pismu se Hasanbegović opisuje kao revizionista istorije i simpatizer ustaškog režima.

"Zlatko Hasanbegović iskorištava nasilje totalitarstičkih režima kako bi diskreditovao borbu protiv fašizma. On nije izabran zbog svojih kompetencija u području kulture, već da bi promovisao ideologiju koju zastupa. U svojim govorima i publikacijama on u pitanje dovodi istorijske istine i osnovne vrijednosti naše političke unije", navodi se u pismu koje je objavio Liberasion.

List piše da je jedan od prvih Hasanbegovićevih poteza bilo ukidanje Komisije za neprofitne medije nakon čega se, kako se navodi, riješio neprijateljski nastrojenih novinara na HRT-u.

"Članove Savjeta za elekronske medije izložio je ogromnom pritisku što je izazvalo zabrinutost brojnih organizacija, među kojima je i OSCE-a. Zbog svega ovoga pozivamo na zajedničku akciju jer u Evropi i Hrvatskoj nema mjesta ideologiji koju on zastupa. Ovdje nije riječ o slobodi mišljenja ili političkom senzibilitetu, već o izrazu naše privrženosti osnovnim vrijednostima koje su temelj evropskog projekta", navodi se u pismu.

Pismo protiv Hasanbegovića potpisali su i bivša premijerka Kanade Kim Kampbel (Campbell), bivši šef španske diplomatije Migel Angel Moratinjos (Miguel Ángel Moratinos) i poznati evropski intelektualci kao što su Etjen Balibar (Etienne Balibar), Šantal Muf (Chantal Mouffe) ... Tu su i poznati francuski aktivisti i lovci na naciste Beate i Serge Klarsfeld.

Inače, u nekoliko navrata ranije smjenu Hasanbegovića tražio je i istoričar Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental", koji je novoj hrvatskoj vladi poručio da su ustaše bili zločinci, ne heroji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Posao u Njemačkoj: Dođite na intervju i zaposlite se na aerodromu Minhen

Marketing tim / 14.12.2019 00:01

Želite raditi u najuzbudljivijem radnom okruženju za jedinstvenog poslodavca? Govorite njemački jezik i oduševljava Vas zračni saobraćaj? Idealna prilika za Vas!

Aerodrom Minhen jedan je od najuspješnijih aerodroma na svijetu, a zapošljava preko 9.600 zaposlenika. Njegova podružnica AeroGround Flughafen München GmbH vodeća je kompanija za pružanje usluga prizemnog rukovanja na minhenskom aerodromu i osigurava nesmetano rukovanje do 500 letova svakog dana. Kompanija je u porastu te traži motivirane i predane kolege koji uživaju raditi u dinamičnom i jedinstvenom radnom okruženju.

Ovu priliku ne smijete propustiti!!!

U saradnji sa portalom Posao.ba, kompanija AeroGround Flughafen München GmbH traži radnike/ce iz BiH na više pozicija u Minhenu. Osim traženih kvalifikacija na određenoj poziciji, potrebno je poznavanje njemačkog jezika na razini B1, certifikat nije potreban. Više informacija o radnim pozicijama možete pogledati ovdje

Pozivamo Vas da nam se pridužite na Danima otvorenih vrata 20. i 21. decembra 2019. godine u hotelu Hills, Ilidža, Sarajevo, sa početkom u 9:00 sati, obezbjeđen prevoz za druge gradove!

Obavite intervju i budite korak bliže poslu u Njemačkoj!

Na Danima otvorenih vrata imati ćete priliku upoznati se sa kulturom kompanije kroz prezentacije i iskustva uposlenika/ca te ćete imati i priliku dodatno se informisati o otvorenim radnim pozicijama. Prezentacije kompanije održati će se u terminima: 09:00, 11:00, 13:00 i 16:00 sati. Nakon prezentacije, zainteresovani kandidati će obaviti razgovor sa predstavnicima kompanije, te će na licu mjesta moći aplicirati na željenu radnu poziciju.

Organizovan prevoz!

U slučaju dovoljnog broja zainteresovanih kandidata biti će organizovan besplatan prevoz. Polazak je planiran iz gradova: Tuzla, Mostar i Banja Luka u subotu u jutarnjim satima, 21.12.2019. godine. Obavezno je ispuniti prijavni obrazac do 18.12. 2019. godine obzirom da je broj mjesta ograničen.  Više informacija o prevozu biti će objavljeno 19.12.2019. godine na facebook stranici posao.ba

Za više informacija budite slobodni da nas kontaktirate na info@posao.ba 

Najčitanije