Gradovi

150 stećaka svjedoči o burnoj istoriji

150 stećaka svjedoči o burnoj istoriji
Foto: N.N. | 150 stećaka svjedoči o burnoj istoriji

JABLANICA - Na lokalitetu Dugo polje, koji pripada Parku prirode "Blidinje", općina Jablanica, nalazi se jedna od najvećih i najočuvanijih nekropola stećaka u Bosni i Hercegovini, koja privlači veliku pažnju posjetilaca.

Radi se o nadgrobnim spomenicima iz doba srednjeg vijeka, a prema arheološkim istraživanjima, nastali su u periodu između 12. i 14. vijeka, te svojom ljepotom i istorijom prkose zubu vremena i svjedoče o bogatoj i burnoj istoriji ovih prostora. Nekropola Dugo polje nalazi se na listi 30 srednjovjekovnih nekropola stećaka koje su 2016. godine proglašene svjetskom baštinom  UNESCO-a.

Udolina u kojoj se nalazi nekropola, kao i poznato Blidinjsko jezero, omeđena je planinskim visovima Čvrsnice i Vran planine. Nekropola se sastoji od 150 stećaka, od kojih su veći broj ploče i sanduci, a jedan dio njih je ukrašen. Stećci su u dobrom stanju i spadaju u najvažnije kulturne znamenitosti u Parku prirode "Blidinje".

Naučnim istraživanjima u proteklim decenijama utvrđeno je kako su isklesani u obližnjim kamenolomima, materijal od kojeg se sastoje je krečnjak svijetlosive boje, čija kvaliteta nije ujednačena, zbog čega je tokom vremena došlo do pucanja pojedinih stećaka.

Neki od njih su obrađivani u kamenolomima, a drugi na samim nekropolama. Prevozili su se saonicama ili valjcima, a za veće stećke koristile su se zaprežne životinje. Kamen se uvijek tražio u neposrednoj blizini, koliko je to bilo moguće, a kao pribor za klesanje i obradu stećaka služili su željezni klinovi i poluge, za obradu hrapavih površina čekić sa špicom i ručna špica, a kod finije obrade nazubljeni čekić.

Od oblika stećaka zastupljenih u ovoj nekropoli, tu su 72 ploče, 59 sanduka, 14 velikih sanduka, četiri sljemenjaka s podnožjem i jedan bez podnožja, a njih 32 su ukrašena bogatim ukrasima.

Kao najčešći motivi mogu se izdvojiti rozete, križevi, polumjeseci, bordure, kružni vijenci i tordirano uže, na tri stećka isklesan je štit s mačem.

Od figuralnih scena nalazi se pet scena lova, dva motiva viteških turnira, dva kola i jedan prikaz tri ljudske figure kako izlaze iz kule.

Tri prikaza koja se ističu na ovoj nekropoli imaju simboličan karakter i radi se o motivima ljudskih figura s koso podignutim rukama, tri figure s rukama položenim na prsa i na kraju prikaz fantastične životinje sa zmijom, koji još golica znatiželju istraživača.

Prostor Blidinja već je duže vrijeme međunarodno poznata turistička atrakcija, najviše zbog svojih prirodnih bogatstava, kao i sve bogatije turističke ponude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije