Gradovi

Bajkoviti ostaci srednjovjekovnog grada Bjelaja mamac za turiste

Bajkoviti ostaci srednjovjekovnog grada Bjelaja mamac za turiste
Foto: N.N. | Bajkoviti ostaci srednjovjekovnog grada Bjelaja mamac za turiste

BOSANSKI PETROVAC - Arheološka istraživanja i iskopavanja na lokalitetu ostataka srednjovjekovnog grada Bjelaja, koji se nalazi u istoimenom selu nadomak Bosanskog Petrovca, započeće na proljeće, a nosilac ovih aktivnosti biće Zavod za zaštitu spomenika BiH.

Sredstva u ove svrhe osiguralo je Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, a istraživanja biće provedena kako bi u budućnosti uslijedili konzervatorsko-restauratorski radovi na zaštiti pomenutog lokaliteta. 

Načelnik općine Bosanski Petrovac Mahmut Jukić izrazio je zadovoljstvo ovim projektom, te istakao kako stari grad Bjelaj predstavlja neizostavni dio turističke ponude ove male i nerazvijene općine u Unsko-sanskm kantonu.

"Plan je da se poslije provedenih arheoloških istraživanja kontinuirano radi na sanaciji i restauraciji kule i zidina, te na prilazu i osvjetljenju kompleksa kako bi se na taj način privukli turisti i zaljubljenici u starine iz zemlje i svijeta. Treba istaći i da je stari grad dio kompleksa Nacionalnog parka 'Una' i na taj način uvršten u turističku ponudu ovih prostora", kazao je Jukić. 

Stari grad Bjelaj se nalazi na rubu Bjelajskog polja, udaljen desetak kilometara od samog Bosanskog Petrovca. 

Još dobro očuvana kula i ostaci zidina nekada moćnog utvrđenja smješteni su na vrhu brijega, nadvisujući okolni prostor. 

S ovoga mjesta puca pogled na prostranu zelenu visoravan omeđenu šumovitim grmečkim vrletima. 

Ne postoje pisani dokazi o tome kada je sagrađen, ali istoričari smatraju kako je to moglo biti u 14. vijeku, zbog čega pripada srednjovjekovnom periodu.

Legenda kaže kako je ime dobio po bijeloj boji, odnosno bjelini kamena od kojeg je sagrađen, zbog čega se posebno isticao u odnosu na okolni prostor. 

Tvrđava se sastoji od dva dijela, i to južnog, koji je nastao za vrijeme Ugara, i sjevernog, koji je izgrađen u vremenu kada su Osmanlije zauzele grad i zavladale ovim prostorima. Stari grad Bjelaj je upisan u kulturno-istorijsko nasljeđe Bosne i Hercegovine, ali je već decenijama nezaštićen, prepušten zubu vremena i propadanju. 

Svi koji posjete ovo mjesto složiće se kako izgleda kao prizor iz neke bajke, a zanimljivo je da je stari grad naročito volio posjećivati Ahmed Hromadžić, književnik i bajkopisac, te je često svjedočio kako je tvrđava Bjelaj za njega inspirativno mjesto gdje se susreću i šapuću planinski i mediteranski vjetrovi.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije