Gradovi

Banjalučke delicije u Hercegovini, otvara se Krajiška kuća u Trebinju

Banjalučke delicije u Hercegovini, otvara se Krajiška kuća u Trebinju
Foto: N.N. | Banjalučke delicije u Hercegovini, otvara se Krajiška kuća u Trebinju

TREBINJE, BANJALUKA - U Trebinju su u petak počeli građevinski radovi na adaptaciji poslovnog prostora u samom centru grada, u Ulici cara Lazara, koji će biti buduća "Krajiška kuća", prepoznatljivi brend Banjaluke sa delicijama poljoprivrednih proizvođača s ovog podneblja.

"U Trebinju smo u dogovoru s  gradom pokrenuli projekat 'Krajiška kuća'. Očekujemo da završetak građevinskih radova omogući ulazak u objekat i njegovo opremanje za rad. Nadamo se da ćemo u toku marta ili aprila uspjeti da završimo ove radove", potvrdio je za "Nezavisne" Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela grada Banjaluka, koji rukovodi ovim objektom.

Iako radovi zbog sveukupne situacije s pandemijom virusa korona malo kasne, na proljeće će "Krajiška kuća" najvjerovatnije primiti prve kupce iz Trebinja i okoline.

Prema ranijim najavama, "Krajiškom kućom" trebalo bi da gazduje Agrarni fond Trebinje, pri kojem djeluje i "Hercegovačka kuća". Očekuje se da će se, kada radovi budu okončani, na policama "Krajiške kuće" za početak naći više od stotinu autohtonih proizvoda s područja Banjaluke i cijele Krajine, ali će se asortiman vremenom povećavati, kako se radilo i kod "Hercegovačke kuće".

"Ovo će poboljšati i cjelokupnu turističku ponudu grada. Gastronomska ponuda Trebinja možda je i najkvalitetnija u regionu, a  'Hercegovačka kuća' je postala svojevrsni 'muzej hercegovačkih ukusa'", istakao je Marko Radić, direktor Turističke organizacije grada Trebinje.

Naglasio je da će "Krajiška kuća" svakako doprinijeti proširenju i obogatiti tu vrstu ponude, pogotovo proizvodima koji nisu tipični za Hercegovinu.

"S obzirom na 'Hercegovačku kuću' u Banjaluci, mogu da kažem da je ovo jedan primjer dobre prakse u saradnji dva grada koji su našli uzajaman interes na dobrobit i građana i turista koji posjećuju Banjaluku i Trebinje", kaže Radić.

Ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala, mnogo se očekuje i od ovogodišnje turističke sezone, kada bi i 'Krajiška kuća' i 'Hercegovačka kuća' u prodaji trebalo da imaju izuzetne rezultate.

Draško Ilić istakao je da je plan Centra na čijem je čelu da se, ukoliko njihov plan rada za ovu godinu bude usvojen u Gradskoj upravi, pokrene i inicijativa za otvaranje objekata "Krajiške kuće" u Beogradu i Novom Sadu.

"Najbitnije je da kroz povećan broj prodajnih objekata povećavamo i proizvodnju i preradu unutar naših gazdinstava, a samim tim i njihovu veću zaradu, te zaposlimo što veći broj ljudi u poljoprivredi", istakao je Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije